Liczba wyników: 721
Coraz więcej osób świadomie podejmuje decyzję o tym, co chce jeść i jaki jest tego cel np. obniżenie cholesterolu, zrzucenie nadwagi. Dążąc do poprawy lub zachowania zdrowia warto rozważyć dietę opartą głównie na produktach pochodzenia roślinnego.
Tak zwany "dobry cholesterol", tj. HDL, może pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji, a nawet chroni przed demencją, wynika z badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association.
Cher - ikona popkultury i chirurgii plastycznej - nie ukrywa, że swą wiecznie gładką buzię i nieskazitelne ciało zawdzięcza zręcznym rękom lekarzy. Rozliczne inwazyjne ingerencje w urodę przysporzyły jej nie mniej sympatykków niż jej spektakularne sukcesy na estradzie i na ekranie, a ogromne grono fanów podziwia jej odwagę w kreowaniu swojego wizerunku. Starsza od niej o rok dwukrotna dziewczyna Bonda Maud Adams nie wstydzi się swoich zmarszczek. Ale Maud Adams, nawiasem mówiąc była żona chirurga plastycznego, a obecnie prezes firmy produkującej biokosmetyki - pochodzi ze Szwecji, kraju, gdzie kobiety traktują zmarszczki ze stoickim spokojem jako przejaw naturalnego i godnego procesu starzenia się.
Idąc po schodach nie możesz złapać oddechu? Biegniesz za uciekającym autobusem, a potem zadyszka trzyma Cię przez kilka przystanków? Szybko się męczysz? Nie masz kondycji? Może nadszedł czas na trening wydolnościowy?
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.
Upragnione Słońce coraz chętniej spogląda na nas zza chmury. Tam, gdzie padną jego promienie, w ludziach zachodzi zmiana: wszyscy są pogodni, uśmiechnięci oraz pełni entuzjazmu. Są takie miejsca, gdzie promienie słoneczne uszczęśliwiają ludzi przez cały rok.
Typowa zachodnia dieta obfitująca w smażone potrawy i czerwone mięso może powodować zwiększenie ryzyka zawału serca o ponad jedną trzecią, informują redaktorzy magazynu „Circulation'.
Według wyników nowych badań przeprowadzonych przez naukowców z Queen's University w Belfaście w Wlk. Brytanii białka odkryte w skórze żaby mogą stać się niedługo zasadniczą częścią terapii ponad 70 poważnych schorzeń, w tym nowotworów i cukrzycy. Zespół odkrył dwa typy białek czy też peptydów, które można by w kontrolowanych warunkach wykorzystać do regulowania angiogenezy - procesu rozwoju naczyń krwionośnych w organizmie.
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
Mycie rąk mydłem z dozowników takich jak te znajdujące się w toaletach publicznych może potencjalnie narazić na większe ryzyko zakażenia niż w przypadku użycia samej wody, wynika z nowych badań.