Liczba wyników: 5036
Ryby to ważny element naszej diety, naukowcy prowadzący badania na temat wpływu rybiego tłuszczu na nasze zdrowie dostarczają kolejnych powodów, dla których watro po nie sięgać.
Lekarze oraz specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają codzienne spożywanie warzyw i owoców. Dostarczają one do naszego organizmu nie tylko witaminy ale i błonnik, który jest niezwykle ważny dla funkcjonowania układu pokarmowego.
Paleo-dieta, inaczej „dieta naszych przodków", od niedawna cieszy się rosnącą popularnością. Eksperci uważają, że pomaga nam lepiej funkcjonować i stracić na wadze. Teraz polecana jest także kobietom w okresie pomenopauzalnym, które walczą z nadwagą.
Badacze Tusculum College w Tennessee sugerują, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu może być efektywna w zapobieganiu raka piersi i raka jajnika.
Dieta DASH jest najlepsza, by zmniejszyć ryzyko dny moczanowej.
DietDoc wskazuje, że więcej węglowodanów i mniej białka w diecie może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli źródłem węglowodanów są bogate w błonnik: pieczywo, produkty zbożowe i warzywa.
Pacjentom z zapaleniem dziąseł pomaga dieta bogata w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze.
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.
Aktywność fizyczna ma większy wpływ na utrzymanie znacznej utraty wagi niż stosowana dieta.
Post ma nie tylko religijne znaczenie - okazuje się, że dieta „postna" może przydać wielu korzyści zdrowotnych.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia