Liczba wyników: 12441
Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Nadwaga, nadmierne grube, szorstkie i ciemne owłosienie, nasilony trądzik oraz łysienie androgenowe – czasem już na pierwszy rzut oka widać, że kobieta cierpi na zespół policystycznych jajników. Szacuje się, że zespół ten jest powodem nawet 70% przypadków niepłodności u kobiet, a także jest u nich źródłem wielu kompleksów z powodu wyglądu, jaki powoduje to schorzenie. Na czym dokładnie polega PCOS, jakie są jego objawy i jak można go leczyć?
Choć zdajemy sobie sprawę z przemijalności pór roku, to trudno w pełni przygotować się na moment, gdy warunki pogodowe diametralnie się zmienią. Lato mija w mgnieniu oka, by ustąpić miejsca jesieni i jej następstwom, także tym nie do końca przyjaznym naszemu zdrowiu. Grypa czy zapalenie płuc to tylko niektóre z dolegliwości, z którymi boryka się wielu z nas. Istnieją jednak sposoby, by w porę zapobiec chorobom i wzmocnić naszą odporność w okresie jesienno-zimowym.
Mieszkająca w Szkocji kobieta twierdzi, że zauważyła zmianę zapachu jej męża na lata przed pojawieniem się objawów choroby Parkinsona. Uczeni sądzą, że warto przeprowadzić badania w kierunku możliwości rozpoznawania wczesnej fazy choroby na podstawie zapachu.
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Grupa Dyskusyjna Badań Przesiewowych nad Chorobą Alzheimera (ADSDG) pracująca pod przewodnictwem Richarda Stefanacci z Uniwersytetu Nauk w Filadelfii przeprowadziła kampanię promującą wśród starszych ludzi wiedzę o objawach tej choroby. Niestety, wiedza osób w wieku 55+ na temat choroby Alzheimera jest ciągle niewielka, czego dowiodły wyniki ankiety przeprowadzonej przez amerykańską firmę Harris Interactive - informuje Medical News Today.
Z biegiem lat i rozwojem badań naukowych cały czas przybywa dowodów na szeroki i bardzo szkodliwy wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka. Do długiej listy chorób i powikłań dotychczas kojarzonych z działaniem soli teraz naukowcy dodają kolejne, m.in. otyłość i demencję. Sól w diecie to jednak nie tylko ta widoczna dla oka, którą sami dodajemy do potraw poprzez ich solenie, ale także ta niewidoczna, znajdująca się w gotowych produktach spożywczych, które kupujemy.
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
U osób dorosłych z atopowym zapaleniem skóry (AZS) ryzyko wystąpienia nowej choroby zapalnej jelit jest o 34 proc. wyższe niż u ludzi wolnych od tej choroby. U dzieci ryzyko to jest o 44 proc. wyższe.
Ponad 8 milionów ludzi na świecie całkowicie straciło wzrok z powodu późnego wykrycia jaskry. Jak podkreśla Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) jaskra jest jedną z głównych przyczyn ślepoty. Badanie dna oka, ocena pola widzenia oraz pomiar ciśnienia wewnątrzgałkowego to proste badanie, które mogą uratować nasz wzrok. W tym roku od 10 do 16 marca na całym świecie obchodzony będzie Międzynarodowy Tydzień Jaskry.