Liczba wyników: 17878
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.
Kilka minut masażu znacznie poprawia stan psychiczny i fizyczny. Eksperci z Uniwersytetu w Konstancji przekonują, że ludzie osiągają wyższy poziom psychicznego i fizjologicznego odprężenia już po dziesięciu minutach masowania. Już krótkie działanie terapeutyczne może znacznie zmniejszyć stres poprzez pobudzenie głównego mechanizmu relaksacyjnego organizmu - przywspółczulnego układu nerwowego (PNS).
Zaawansowany wiek jest związany z pogarszaniem się czynników poznawczych, fizycznych i psychicznego. Sprawdzono jednak, na ile czynniki, takie jak mądrość, samotność, poziom dochodów i jakość snu, wpływają na funkcjonowanie osób starszych.
Zarówno gorące, jak i zimne otoczenie wywołuje reakcję stresową w organizmie człowieka i może prowadzić do problemów sercowo-naczyniowych.
Przenośne urządzenia monitorujące naszą aktywność dają nowy wgląd w związek między wysiłkiem fizycznym a cukrzycą. Okazuje się, że warto podejmować aktywność, gdy tylko nadarza się taka okazja, bo może chronić przed chorobą.
Osoby starsze, które konsekwentnie wstają wcześnie i pozostają aktywne przez cały dzień, są szczęśliwsze i uzyskują lepsze wyniki w testach poznawczych niż seniorzy o nieregularnych sposobach funkcjonowania.
Gorące źródła mogą pomóc przy różnych dolegliwościach. Okazuje się, że sprzyjają też walce z nadciśnieniem u seniorów.
Wbrew powszechnemu przekonaniu to nie tyle stresory powodują problemy zdrowotne: reakcje ludzi na nie są decydujące, jeśli chodzi o konsekwencje zdrowotne, mówią uczeni z Penn State.
Osoby z klasterowymi bólami głowy mogą mieć trzykrotnie wyższe ryzyko innych problemów zdrowotnych, takich jak choroby serca, zaburzenia psychiczne i inne dolegliwości neurologiczne.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską - bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso - częściej zachowują wyższą sprawność umysłową w starszym życiu.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków