Liczba wyników: 18786
Seniorzy, którzy nie mają niedoborów witaminy D, cechują się większymi szansami na chodzenie po operacji w związku ze złamaniem biodra.
Im ciężej nasz mózg wysila się w pracy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem w późniejszym życiu.
Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
Ćwiczenia interwałowe o wysokiej intensywności poprawiają funkcjonowanie mózgu u osób starszych nawet przez 5 lat.
Organizm pamięta stres związany z niewydolnością serca i wydaje się, że prowadzi to do nawracającej niewydolności oraz innych powiązanych problemów zdrowotnych.
Odkryto nowy możliwy sposób leczenia alergii pokarmowych za pomocą inuliny, naturalnie występującego błonnika roślinnego powszechnie stosowanego jako suplement, dodawanego do napojów gazowanych i innych produktów, stosowanego jako zamiennik słodzików.
Zbadano pięć cech osobowości - neurotyczność, ekstrawersję, sumienność, ugodowość i otwartość - oraz ich powiązania ze stanami rozwijającymi się przed demencją, zwanymi motorycznym ryzykiem poznawczym i łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.
U osób o najzdrowszym śnie prawdopodobieństwo niewydolności serca było o 42 proc. niższe, niezależnie od innych czynników ryzyka, w porównaniu z ludźmi, którzy kiepsko sypiali.
Jedzenie małych ryb (w całości) przekłada się na zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, w tym z powodu nowotworu.
Poczucie samotności ma silniejszy negatywny wpływ na pamięć niż nawet izolacja społeczna, chociaż obydwa zjawiska stanowią znaczne ryzyko dla starzejącego się społeczeństwa.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu