Liczba wyników: 18445
Codzienne ćwiczenia osłabiają liczne szkodliwe fizjologicznych skutków krótkotrwałego przejadania się i czasowego braku aktywności. Jeśli więc jesteś aktywny/aktywna na co dzień masz szanse na zdrowsze przebycie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
Cieplna obróbka pomidorów - na przykład, by przyrządzić sos do spaghetti - sprawia, że wykazują silniejszą ochronę serca i układu krążenia oraz osłabiają ryzyko raka.
Substancja znajdująca się w skórkach owoców cytrusowych może obniżać poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i nie wywołuje skutków ubocznych.
Wielu Europejczyków nie uważa przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia za szczególnie radosny czas i często czują się przygnębieni i zestresowani. Jedynie osoby religijne są wyjątkiem od tej reguły.
Duże ilości świątecznego jedzenia podnoszą poziom cholesterolu. Duńskie badania pokazały, że tuż po przerwie świątecznej ilość cholesterolu jest średnio o 20 proc. wyższa niż latem.
Wraz z pojawieniem się nowych wariantów SARS-CoV-2 na całym świecie przyspiesza rozprzestrzenianie się pandemii. Badacze z Uniwersytetu w Montrealu postanowili sprawdzić poziom przeciwciał po infekcji i szczepieniach.
Jednym ze skutków globalnego ocieplenia jest większa częstotliwość i intensywność ekstremalnych upałów, a to z kolei oznacza wyższe ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych, szczególnie u osób zmagających wcześniej z chorobami serca.
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Aktywny styl życia oraz jedzenie warzyw i niepalenie papierosów - wszystko to może zmniejszyć ryzyko przewlekłej choroby nerek.