Liczba wyników: 17878
W kolejnych latach następujących po operacji bariatrycznej dieta danej osoby oraz ilość czasu spędzanego na oglądaniu telewizji, graniu w gry wideo i korzystaniu z komputera są lepszym wskaźnikiem długoterminowej zdolności zachowania niższej wagi niż określone praktyki kontroli, takie jak liczenie kalorii.
Ludzie, którzy zaczęli zajmować się ogrodnictwem, jedli więcej błonnika i byli bardziej aktywni fizycznie - a to dwa znane sposoby zmniejszania ryzyka raka i chorób przewlekłych. Co więcej, cechowali się niższym poziomem stresu i niepokoju.
Być może lepiej jest pozwolić, aby łagodna gorączka po prostu ustąpiła, niż automatycznie sięgać po leki, uważają medycy na podstawie nowych badań na University of Alberta.
Nadwaga w dzieciństwie i we wczesnej dorosłości to czynnik ryzyka powstawania zakrzepów krwi w późniejszym życiu, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu w Göteborgu.
Poczucie sensu i odpowiedniego życiowego kierunku wiąże się z dłuższym życiem i mniejszym obciążeniem chorobami, niepełnosprawnością i/lub zaburzeniem funkcji poznawczych.
Dobry sen odgrywa rolę we wspieraniu serca i ogólnego stanu zdrowia, a może nawet przydać nam długości życia, mówią kardiolodzy. Osoby, które mają zdrowsze nawyki związane ze snem, są mniej narażone na przedwczesną śmierć. Co więcej, dane sugerują, że około 8 proc. zgonów z jakiejkolwiek przyczyny jest efektem różnorakich zaburzeń snu.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Zaburzenia psychiczne wiążą się z długą przerwą w życiu zawodowym, mówią eksperci z Uniwersytetu w Aarhus.
Pozytywne interakcje społeczne są związane z poczuciem celowości u seniorów. Ustalono też, że te korelacje silniej dotyczą tych, którzy są na emeryturze.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków