Liczba wyników: 12217
Tłuszcze są przede wszystkim źródłem energii niezbędnej dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Stanowią jeden z trzech podstawowych składników odżywczych. W nowej piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla seniorów, przedstawionej przez Instytut Żywności i Żywienia, tłuszcz znajduje się na wierzchołku piramidy. Osobom starszym zaleca się, aby jego spożycie nie przekraczało 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Co więcej, w dołączonych do piramidy rekomendacjach widnieje zalecenie, by ograniczać tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i zastępować je roślinnymi olejami i miękkimi margarynami kubkowymi.
Jeśli znów lądujesz na fotelu dentystycznym z bolącym zębem i myślisz, że kiepski stan uzębienia odziedziczyłeś po rodzicach, to pora spojrzeć prawdzie w oczy. Badania udowadniają, że to nie kod genetyczny, ale przede wszystkim nasze nawyki pogrążają nasze zęby.
Starsze kobiety o nadmiarze tkanki tłuszczowej mają wyższe ryzyko raka piersi i to nawet wtedy, gdy ich wskaźnik masy ciała ma prawidłową wartość.
Dieta bogata w błonnik może pomóc w zapobieganiu otyłości, zespołowi metabolicznemu i zaburzeniom jelitowym.
Pisano już o tym, że regularny wysiłek fizyczny pozwala na dłużej zachować pełnię zdolności umysłowych. Teraz okazuje się, że może odwrócić rozwój zaburzeń poznawczych.
Zielone warzywa liściaste od dawna są uznawane za sprzyjające zdrowiu na wielu płaszczyznach. Teraz ustalono, że mogą być pomocne w ochronie przed udarem.
Długość snu ma istotne znaczenie dla przebiegu odchudzania. Aby móc liczyć na dobre efektu wysiłku utraty na wadze, trzeba się dobrze wysypiać. Przyda ci się dodatkowa godzina snu, by stracić nadmiarowe kilogramy.
Amerykański biochemik Valter Longo opracował dietę, która ma zwiększać nasze szanse na wydłużenie życia. Longevity Diet zyskuje popularność. O co w niej chodzi?
Dieta pełna wędlin, bekonu, pełnotłustego nabiału i innych podobnych produktów sprzyja bardzo szybkiemu rozwojowi guzów nowotworowych - rosną nawet 100 razy szybciej.
Pochodzący z Europy i z Azji żywokost przez wieki wykorzystywany był jako pożywienie. Kilka jego gatunków, w tym żywokost lekarski (Symphytum officinale L.), wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Tradycyjnie używano tego zioła miejscowo na skórę w przypadku goźby zakażenia i w celu osłabienia bólu, a także doustnie przy kłopotach żołądkowo-jelitowych i oddechowych.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu