Liczba wyników: 17878
Większa ilość magnezu w naszej codziennej diecie oznacza lepsze zdrowie mózgu wraz z wiekiem, mówią uczeni z Australian National University (ANU).
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Osoby z nadciśnieniem cechowały się mniejszym zapotrzebowaniem na leki przeciwnadciśnieniowe w ciągu 16 tygodni po wprowadzeniu zmian w stylu życia.
Starsze osoby z depresją rzeczywiście starzeją się szybciej niż ich rówieśnicy, mówią eksperci z Uniwersytetu Connecticut (UConn).
Doświadczanie trzech lub więcej wstrząsów mózgu wiąże się z pogorszeniem funkcji mózgu w późniejszym życiu.
Sposób, w jaki oddychamy, może wpływać na to, na ile nasze wspomnienia są konsolidowane (wzmacniane i stabilizowane).
Osoby dotknięte otyłością lub nadwagą są bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie, czyli czynniki zwiększające ryzyko chorób sercowo-naczyniowych; a także insulinooporność, tj. prekursor cukrzycy typu 2.
Dalsze ocieplenie klimatu może wywołać wzrost liczby i rozprzestrzeniania się potencjalnie śmiertelnych infekcji wywołanych przez bakterie występujące wzdłuż części wybrzeża Stanów Zjednoczonych.
Osoby, które są dobrze nawodnione, dłużej pozostają zdrowsze, rzadziej zmagają się z chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie przyjmują dostatecznej ilości płynów.
Aktywność fizyczna, zdrowa dieta i wymagające intelektualne działania pomagają uchronić się przed Alzheimerem lub go opóźnić. Teraz określono, ile takich sesji potrzeba, by zyskać konkretne korzyści.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków