Liczba wyników: 6780
Jedzenie to nie tylko "paliwo" dla organizmu i rozkosz smaku, od dawna medycy polecali określony rodzaj pożywienia na rozmaite choroby. Okazuje się, że niektóre produkty mają moc łagodzenia bólu - działają niemal tak silnie, jak leki.
O oszczędzaniu mówi się ostatnio wiele. W dalszym ciągu kojarzy się ono przede wszystkim z odkładaniem pieniędzy do skarbonki i rezygnacją z pewnych przyjemności. A my chcemy brać z życia jak najwięcej, nawet kosztem tego, że znajdziemy się pod tzw. kreską. Czy można jednak połączyć przyjemne z pożytecznym?
Nastawienie większości naszych sąsiadów do Polski jest oceniane przez nas jako przychylne - wynika z sondażu CBOS. Zdaniem opinii publicznej, najbardziej nam przyjaźni są południowi sąsiedzi – Czechy i Słowacja, w dalszej kolejności Niemcy, których stosunek do Polski jest dziś widziany lepiej niż w 2005 roku, i w nieco mniejszym stopniu – bliżej ocen niejednoznacznych – Litwa i Ukraina. Natomiast kraje, które są Polsce najmniej przychylne to Białoruś i Rosja, choć nastawienie tego drugiego jest postrzegane zauważalnie korzystniej niż sześć lat temu.
Nic nie obwieszcza lata tak, jak kiście pomidorów w przydomowych ogródkach i na działkach. Warzywa te od wielu lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością i stanowią niezbywalny składnik wielu często przygotowywanych w naszym kraju potraw. Ich ważną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale istotne właściwości prozdrowotne.
Przydaje oczom blasku, policzkom zdrowego koloru, a jednocześnie spełnia definicję aktywności fizycznej, tak potrzebnej do zachowania dobrej kondycji. Mowa o seksie. Miłość fizyczna jest polecana z wielu rozmaitych powodów.
Otyłość w okresie po menopauzie może doprowadzić do szczególnie agresywnej odmiany raka piersi, która może rozwinąć się niezależnie od estrogenów, informuje HealthDay.
Większość już słyszała o sezonowym zaburzeniu afektywnym (seasonal affective disorder, SAD). Jesienno-zimowa depresja spowodowana jest m. in. mniejszą ilością światła słonecznego podczas krótszych dni. Okazuje się jednak, że nie tylko zimowa aura może przygnębiać. Jak pisz Daily Mail, letni czas także może przysporzyć smutków.
Latem, gdy temperatury rosną, chętniej jemy lody, sorbety, pijemy mrożone kawy i zimne napoje. Jednak nie wszyscy mogą beztrosko delektować się orzeźwiającymi smakołykami. Niemal połowa ludzi na całym świecie odczuwa dyskomfort podczas spożywania zimnych lub gorących potraw spowodowany nadwrażliwością zębów. Ty też jesteś w tej grupie? Nie martw się. Są sposoby, by szybko wyleczyć tę dolegliwość.
Polacy przepili przez rok 26 mld zł. Za połowę tej kwoty kupiliśmy piwo. Za 37 proc. wódkę. Choć sprzedaż procentowych trunków rośnie, to wartość rynku maleje. Powód? Pijemy coraz więcej tanich alkoholi. W ostatnich miesiącach - jak pisze portal Money.pl - na znaczeniu zyskują dyskonty i hipermarkety. To tam Polacy szukają cenowych okazji. Przez dwa lata - od 2008 do 2010 roku - udział najtańszych piw w całym rynku wzrósł z 16 do 23 proc.
Dziś mija 70 lat od masakry dokonanej na żydowskich mieszkańcach miasteczka Jedwabne i okolic. W uroczystościach rocznicowych wzięli udział między innymi były premier Tadeusz Mazowiecki i Tomasz Nałęcz - doradcy prezydenta Bronisława Komorowaskiego. Odczytano też list od głowy państwa.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków