Liczba wyników: 6583
Zdecydowana większość Polaków we własnej ocenie odżywia się zdrowo (69%) lub nawet bardzo zdrowo (7%) - wynika z ostatnich badań CBOS. Przekonanie to właściwie nie ulega zmianie od 1998 roku.
Przed nami długa i mroźna zima. Przez ten okres nasza skóra będzie wystawiona na wiele wyzwań. Trzaskający mróz, stanowi jedynie początek problemów. Prawdziwym zagrożeniem okazuje się bardzo zróżnicowana temperatura powietrza oraz przesuszone powietrze w ogrzewanych pomieszczeniach. Chociaż na twarzy wciąż widzimy pozostałości po słonecznych wakacjach, warto zadbać o nią już teraz.
Globalny sondaż Reader's Digest wykazał, że w większości krajów decydującym powodem porzucenia partnera jest doświadczenie z jego strony przemocy.
Nowe irlandzkie badanie wykazało silną korelację pomiędzy zmianami w budowie ciała a poziomem pigmentu plamki żółtej stanowiącej część siatkówki, w której występuje największe zagęszczenie receptorów.
Mieszkają z rodzicami, mamy sprzątają po nich, zajmują się ich brudną bielizną, prasują, robią kanapki do pracy, gotują obiady, pilnują by wstali wcześnie rano, przynoszą śniadania do łóżka, sprawdzają. Rodzice dają im kieszonkowe na przyjemności. A oni nie chcą się wyprowadzić. Mowa tu nie o nastolatkach czy też niepracujących studentach, ale o „bamboccioni", czyli o „dorosłych dzieciach".
Przesuszona, podrażniona zimnem skóra to jesienna zmora każdej kobiety .Po co zadręczać się dyskomfortem jeśli można doczekać do wiosny z piękną jędrną, dobrze nawilżoną skórą? Nie uzależniajmy naszej urody i samopoczucia od pory roku!
Jesień w pełni. Co prawda słońca nie brakuje, ale wystarczy wyjść na zewnątrz, by poczuć, że temperatura znacznie spadła, a przejmujący wiatr powoduje drżenie. Środowisko lekarskie zgodnie rekomenduje szczepionki przeciw grypie - szczególnie osobom starszym i osłabionym. Niektórzy seniorzy jednak znaleźli odmienne sposoby na wzmocnienie przed sezonem grypowym- preferują m. in. jedzenie gruszek gotowanych na parze, kąpiele w mieszance ziołowej oraz masaże.
Wszyscy wiedzą, że jest zdrowy, niezbędny w codziennej diecie a do tego pomaga schudnąć. Czym jednak jest błonnik, jakie są jego najlepsze źródła i jakie funkcje rzeczywiście spełnia? Pora rzucić więcej światła na ten cudowny składnik naszego pożywienia.
Blisko 1/3 polskich Internautów chętnie zawiera znajomości w sieci. Łatwiej im też otworzyć się przed osobami poznanymi w świecie wirtualnym, niż rzeczywistym. Co więcej, prawie 30 proc. z nich nawiązało przyjaźń z osobami napotkanymi w Internecie – wynika z najnowszego badania instytutu badawczego ARC Rynek i Opinia przeprowadzonego na Epanel.pl.
Naukowcy z Europy oraz z Australii, Kanady i USA zidentyfikowali 18 nowych lokalizacji genów, które wpływają na ogólną otyłość oraz 13 nowych miejsc powiązanych z dystrybucją tkanki tłuszczowej. Uczeni przeanalizowali blisko 250.000 próbek, aby zbadać powiązania genetyczne z cechami człowieka. Odkrycia, dokonane w ramach dwóch projektów badawczych i opublikowane w czasopiśmie Nature Genetics, rzucają światło na powody, dla których jedni są bardziej podatni na otyłość a inni mniej.