Liczba wyników: 1198
Lato w pełni, kramy na bazarkach kuszą bogactwem aromatycznych, dojrzałych warzyw i owoców. To znak, że czas na przygotowanie zimowych przetworów, dzięki którym również w mroźne dni będziemy mogli rozkoszować się zapachami i smakami lata! Najzdrowsze oczywiście będą te, które zrobimy sami, z naturalnych produktów. Oto kilka prostych tricków na przygotowanie przetworów, w łatwy sposób.
Podróże egzotyczne to większe ryzyko zachorowań. Odpowiednia profilaktyka obejmuje nie tylko szczepienia ochronne. Tym bardziej że na malarię – określaną jako największego zabójcę podróżnych – szczepionki nie ma. Ochrona przed komarami staje się kluczowa w podróżach tropikalnych ze względu na coraz częstsze występowanie chorób wirusowych jak denga czy choroba wywoływana przez wirus Zika. Turyści powinni także pamiętać o tym, że w wielu z tych krajów dostęp do opieki zdrowotnej nie jest tak dobry jak w UE.
Kawa, papierosy i czerwone wino to już dobrze znane używki źle wpływające na kondycję i barwę zębów. Nie wszyscy wiedzą, że osad i przebarwienia, a także erozję szkliwa mogą powodować popularne przekąski i napoje, których nigdy byśmy o to nie podejrzewali. Jeżeli na wakacjach dla ochłody raczysz się lemoniadą, to po tym artykule zamienisz ją na wodę mineralną. Zobacz, na co jeszcze uważać, szczególnie latem.
Jeden przelew do ZUS to oszczędność czasu i kosztów. Już od stycznia 2018 roku płatnicy składek na ubezpieczenia społeczne będą mogli przekazywać pieniądze do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych tylko jednym przelewem na jeden rachunek. Każdy płatnik otrzyma swój własny indywidualny rachunek bankowy, na który będzie przelewał pieniądze do ZUS.
Czas kolacji. Parówki już trzeba wyjąć z wody, nie wszystkie warzywa są pokrojone, herbata jeszcze niezaparzona, a Ty już słyszysz od swojego wnuka „nie jestem głodny/a". Zbywasz to milczeniem do momentu, w którym siadacie przy stole i zaczyna się zabawa w zachęcanie dziecka do spróbowania choćby danej potrawy. Rodzice i dziadkowie niejadków doskonale znają zarysowany obraz i często czują się bezradni. Zebraliśmy kilka pomysłów ekspertów, jak temu zaradzić.
Jakkolwiek ciągle zbyt mało ludzi uprawia sport, to są i tacy, którzy bez tego żyć nie mogą. I słusznie, ale uwaga - z ilością i intensywnością ćwiczeń też można przesadzić i narobić sobie zdrowotnych kłopotów. Rzecz dotyczy nie tylko urazów czy kontuzji, z jakimi często wiążą się określone dyscypliny, ale i funkcjonowania układu pokarmowego.
Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM w ramach kampanii edukacyjnej „Poznaj się na tłuszczach” rozpoczęli edukację społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia wynikających ze spożycia tłuszczów trans. Przebadano dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa, w tym margaryny i kostki do pieczenia. Polacy zyskają rzetelną wiedzę umożliwiającą im unikanie groźnych dla zdrowia substancji.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie Polaków pokazało, że aż 84 proc. z nich uważa podobnie. Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku – czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Zbyt mocne szczotkowanie zębów to nie jedyny powód krwawienia z dziąseł. Objaw ten, choć przez wielu lekceważony, może nieść duże konsekwencje. Dowiedz się, jakie są najczęstsze źródła opuchniętych i krwawiących dziąseł.