Liczba wyników: 1465
Wiosna w pełni i chociaż pogoda najwyraźniej jeszcze nie zawsze o tym wie, przynosząc deszcz i chłód. Coraz częściej jednak mamy naprawdę słoneczne dni. Żeby się nimi bezpiecznie cieszyć, trzeba używać kremu ochronnego.
Gotowane buraczki, kotlet mielony i ziemniaki to jeden z najpopularnniejszych obiadów na naszych stołach. Szczególnie pierwszy jego składnik jest wyjątkowo wartościowy - buraki są bogate w związki, które pomagają zachować zdrowie i mają silne właściwości przeciwstarzeniowe.
W przypadku ludzi w starszym wieku, gniew jest szczególnie niebezpieczny dla zdrowia, zagaraża mu bardziej niż smutek.
Międzynarodowe badania pokazują, że coraz więcej ludzi pije alkohol. Do 2030 roku połowa światowej populacji będzie sięgała po coś mocniejszego, a jedna czwarta co najmniej raz w miesiacu przekroczy zalecane dawki trunków.
Witamina D to jedna z najbardziej niedocenianych witamin dla zdrowia człowieka. Wskazany nie jest ani jej niedobór, ani też nadmiar - w jednym i drugim przypadku może wiązać się to z nieprzyjemnymi konsekwencjami. Wiosenne spacery mogą być kluczem do rozwiązania problemu.
Postęp technologiczny wpływa również na medycynę. Budowane są nowe wynalazki, odkrywane nowe sposoby terapii. Dzięki temu postępowi diagnostyka onkologiczna zyskuje nowe metody szybkiego i bezpiecznego wykrywania nowotworów. Celem medycyny nuklearnej jest wczesne wykrycie raka. O rodzajach badań diagnostyki onkologicznej, ich skuteczności i przygotowaniach ze strony pacjenta, mówi doktor Jolanta Kunikowska, specjalista chorób wewnętrznych i medycyny nuklearnej.
W niektórych przypadkach konieczne jest zażywanie leków, by obniżyć poziom cholesterolu, warto jednak pamiętać, że niektóre składniki dietetyczne także mają takie właściwości.
Zmiany stłuszczeniowe w naczyniach krwionośnych można stwierdzić już u 2-latków, a z wiekiem odkładanie złogów cholesterolowych nasila się. Zaburzenia przemian lipidów są najczęstszym czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Wykryć je może oznaczenie lipidogramu (profilu lipidowego) tj. cholesterolu całkowitego, jego frakcji i trójglicerydów.
Według nowego, raportu Światowej Organizacji Meteorologicznej fizyczne oznaki i społeczno-ekonomiczne skutki zmian klimatycznych wyraźnie przyspieszają. Wszystko dlatego, że odnotowywane obecnie rekordowe stężenia gazów cieplarnianych powodują przesunięcie globalnych temperatur w kierunku coraz bardziej niebezpiecznych poziomów. Już teraz wzrost średniej temperatury na Ziemi przekroczył 1 stopień Celsjusza. To oznacza, że należy pilnie podjąć działania, które pomogą zatrzymać globalne ocieplenie na poziomie 1,5 °C. Aby tak się stało do roku 2030 świat musi ograniczyć emisję CO2 o 45 procent.
Niezdrowe jedzenie odpowiada za niemal 11 milionów zgonów w skali całego świata. To więcej niż śmierci z powodu palenia papierosów.