Liczba wyników: 2656
Zakażenie dróg moczowych to dolegliwość, z którą kobiety dość często się zmagają. Nierzadko jest leczona za pomocą antybiotyków, których nadużywanie jednak sprzyja rozwoju oporności bakterii na te leki, a poza tym prowadzi do zaburzeń równowagi bakteryjnej w organizmie.
Naukowcy z University of Notre Dame i University of Florida opracowali czujnik, który zdiagnozuje zawał w mniej niż 30 minut.
Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, stosowana przez wiele lat, może hamować wzrost guzów raka piersi o 30 procent, mówią eksperci z University of Guelph.
Dieta bogata w soję może pomóc kobietom zachować zdrowe serce, ale znaczenie ma tu czas stosowania takiego sposobu odżywiania się.
Insulina to kluczowy hormon w metabolizmie energetycznym i regulacji poziomu cukru we krwi. Jej prawidłowe funkcjonowanie w organizmie może być zaburzone m.in. nadwagą, prowadzącą do mniejszej wrażliwości na insulinę i zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych. Jak odkryli fińscy medycy, częstsze przyjmowanie pozycji stojącej wiąże się z lepszą wrażliwością na insulinę. Wydłużenie dziennego czasu stania może więc pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Potencjalne nowe metody leczenia choroby Parkinsona opracowane przez naukowców z Rush University Medical Center okazały się skuteczne w spowalnianiu postępu choroby u myszy.
Jedno awokado dziennie może pomóc w lepszym dla zdrowia rozłożeniu tłuszczu w organizmie kobiet, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Przyjmowanie określonego rodzaju farmaceutyków w leczeniu przerostu prostaty wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
Twoja dieta ma wpływ na twoje samopoczucie. Niewłaściwe odżywianie się może nawet sprzyjać objawom depresji.