Liczba wyników: 675
Polskie lato bywa bardzo gorące, a to może powodować problemy dla osób z cukrzycą, szczególnie, jeśli powietrze jest jednocześnie gorące i wilgotne. Gdy pogoda jest upalna, osoby chore na cukrzycę muszą zachować szczególną ostrożność.
Koniec wakacji nie oznacza wcale końca sezonu urlopowego. Wręcz przeciwnie. Wrzesień, październik i listopad to doskonały moment, by wygrzać się na południowych plażach. Tym bardziej, że w ciągu najbliższych tygodni oferty wyjazdów do Turcji, na Cypr, czy Wyspy Kanaryjskie stanieją nawet o 60 % w stosunku do cen "wakacyjnych".
Jesień, nawet przysłowiowa „złota polska", przynosi coraz chłodniejsze dni i nagłe zmiany temperatur, niesprzyjające funkcjonowaniu naszego układu kostno - stawowego. Dlatego właśnie o tej porze roku należy odpowiednio zadbać o sprawność stawów i utrzymanie ich w dobrej kondycji. W tym roku - ze względu na wyjątkowo chłodne i deszczowe lato - warto pomyśleć o tym nawet wcześniej.
Nieświeże skarpetki – tak, aromat czosnku i cytryny – nie. Tak w skrócie przedstawiają się zapachowe upodobania komarów, które przyciągają lub zniechęcają owady do gryzienia człowieka i wypijania krwi.
Według meteorologów sierpień zapowiada się bardzo słonecznie, ale tylko dla tych, którzy spędzą wakacje w jednym ze śródziemnomorskich kurortów lub wybiorą się do gorącego Egiptu. Nad Polskim morzem też w końcu aświeci słońce i przestanie padać... przez 6 dni. Pogoda w Polsce w tym roku nie rozpieszcza wczasowiczów.
Rozpoczął się sezon grzybowy, a wraz z nim - niestety - sezon zatruć. Główny Inspektorat Sanitarny radzi, jak postępować, byśmy zdrowo i bezpiecznie mogli delektować się darami naszych lasów.
Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.
Polacy kochają podróże, a podróże na wybrzeże Morza Śródziemnego oraz Morza Czerwonego kochają najbardziej. Pradopodobnie dlatego od kilku lat najczęstszymi kierunkami wakacyjnych podroży są Hiszpania i Egipt. Na Półwyspie Iberyjskim i Czarnym Lądzie miło czas spędzą zarówno fani aktywnego wypoczynku, jak i błogiego lenistwa na plaży.
Bakteria E.Coli (pałeczka okrężnicy), o której ostatnio zrobiło się tak głośno, to szczep, którego zmutowana odmiana spowodowała panikę w całej Europie. Co kryje się pod tajemniczą nazwą Escherichia Coli? I co zrobić, aby uchronić się przed zakażeniem?
Od kilku tygodni w Europie surowe warzywa wzbudzają obawy konsumentów. Wiadomo już, że źródłem zakażenia bakterią Escherichia coli w Niemczech były kiełki z ekologicznych upraw. Pierwsze podejrzenia padły jednak na hiszpańskie ogórki, przez co klienci zaczęli unikać produktów żywnościowych, które przed spożyciem nie są poddawane obróbce termicznej. Dodatkowo Rosja nałożyła embargo na warzywa z Unii Europejskiej, co niekorzystnie wpływa zarówno na sytuację ekonomiczną producentów, jak i na nastroje społeczne w krajach Unii. Czy tej sytuacji można było uniknąć? Jak mogło dojść do zakażenia i na czym polegają badania żywności, wyjaśniają eksperci z Laboratorium Żywnościowego TÜV Rheinland Polska.