Liczba wyników: 915
W Polsce, pomimo stale malejącej liczby zachorowań na raka szyjki macicy, odnotowuje się jeden z wyższych wskaźników umieralności wśród państw Europy Centralnej. Oznacza to, że wśród Polek rośnie świadomość regularnych badań profilaktycznych. O ich konieczności przypominają organizatorzy kampanii „Dla niej. Możemy więcej” w Tygodniu Profilaktyki Raka Szyjki Macicy.
Ciągłe zmaganie się ze zgagą może być objawem raka przełyku lub żołądka, mówią brytyjscy eksperci.
Witamina D może chronić przed rakiem jelita grubego. Badania wykazały, że witamina D zwiększa siły obronne organizmu w zwalczaniu komórek rakowych.
Nadmiar soli jest nie tylko groźny ze względu na to, że może powodować nadciśnienie i choroby serca, naukowcy uważają, że może również zwiększyć ryzyko raka żołądka.
W grupie mężczyzn z rakiem prostaty aktywni fizycznie, mają większe szanse na przeżycie niż ci, którzy unikają wysiłku.
Nowotwory atakują nie tylko ludzi. Zapada na nie około połowa psów i jedna trzecia kotów w wieku powyżej 10 lat.
Swędzenie oczu, nagła wysypka lub opuchlizna, kaszel oraz katar - te objawy doskonale zna każdy alergik. Jeśli sezonowo się pogłębiają, musisz uważać na dodatkowe, nieoczywiste zagrożenia - wskazuje Huffington Post. Oto pięć z nich.
To przykra dolegliwość nie tylko dla cierpiącej z jej powodu osoby, ale też dla jej bliskich. 30 procent kobiet i nawet 60 procent mężczyzn po 60. roku życia chrapie. Większość z nich prawdopodobnie nie ma świadomości, że chrapanie jest chorobą, którą można i trzeba leczyć.
Rak płuc, gruczołu krokowego i jelita grubego - to najczęściej słyszane wśrod mężczyzn diagnozy nowotworów złośliwych. To druga przyczyna śmierci Polaków, zaraz po chorobach układu krążenia. Tego typu diagnoza to nie wyrok - wczesne wykrycie nowotworów, w większości przypadków, daje gwarancję całkowitego wyleczenia.
Lato to nie tylko czas urlopów i pięknej pogody, to również okres, w którym możemy cieszyć się wielką różnorodnością warzyw i owoców będących naturalnym źródłem witamin i mikroelementów. Jedną z witamin, którą znaleźć możemy w większości warzyw i owoców jest niezwykle cenna dla naszego organizmu witamina C.