Liczba wyników: 6166
Nagromadzenie tłuszczu w wątrobie powoduje zmniejszenie dopływu tlenu do mózgu i stan zapalny tkanek mózgu, a obydwa te czynniki prowadzą do poważnych chorób.
Wzrost może być jakoś skorelowany z ryzykiem różnych chorób. Odkryto, że osoby wysokie rzadziej chorują na cukrzycę i choroby serca, ale częściej diagnozuje się u nich nowotwory.
Im bardziej się starzejemy, tym częściej narzekamy na zdrowie. Prawdą jest, że w szóstej i kolejnej dekadzie życia ryzyko rozwoju rozmaitych chorób wzrasta, niemniej jednak nie oznacza to, że jesteśmy zdani na kiepskie samopoczucie.
Amerykańskie Towarzystwo Chorób Serca (American Heart Association) opracowało „Life's Simple 7" - listę siedmiu rzeczy, jakie warto kontrolować, by móc liczyć na zdrowe serce.
Nieco ponad wiek temu ludzie żyli krócej przez choroby zakaźne. Dziś mniej nam one zagrażają, jednak zwiększa się prawdopodobieństwo zgonu w wyniku przewlekłych chorób degeneracyjnych.
Z badań wynika, że spożywanie czekolady co najmniej raz w tygodniu może zmniejszyć u kobiet ryzyko chorób serca i inne zdrowotne problemy związane z sercem w późniejszym życiu.
Wielu ludzi dziś już wie, że jedzenie ciemnego chleba przynosi organizmowi więcej pożytku niż spożywanie białego pieczywa. Okazuje się jednak, że podobna zależność jest w przypadku ryżu - jego brązowa odmiana jest bardziej polecana niż biały, puszysty rodzaj tej potrawy. Brązowy ryż okazuje się skuteczny w profilaktyce chorób układu krążenia.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Międzynarodowy zespół naukowców pracujący pod kierunkiem Uniwersytetów w Leicester oraz Cambridge w Wlk. Brytanii odkrył markery genetyczne, które identyfikują osoby zagrożone tworzeniem się skrzepów i zawałem serca. Badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Blood, mogą wskazać potencjalne cele terapeutyczne w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.
Na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej odkryto, że ryzyko wystąpienia chorób psychicznych w latach poprzedzających rozwój stwardnienia rozsianego jest prawie dwukrotnie większe niż wśród ludzi bez tej choroby.