Liczba wyników: 3393
Zmiana w ilości jedzonej dziennie dawki soli może wyjaśniać zaostrzenie egzemy, czyli dolegliwości skórnej przyjmującej formę swędzącej wysypki, zaczerwienia, stanu zapalnego skóry.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Oznaczanie żywności i napojów informacją o ilości i rodzaju ćwiczeń niezbędnych do spalenia kalorii danego produktu może być skuteczniejszym sposobem zachęcania ludzi do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych, mówią eksperci.
Poczucie przynależności do grupy społecznej może mieć znaczący wpływ na nasze wybory żywieniowe,.
Bardzo ciepłe noce znacznie zwiększają ryzyko udaru, ostrzegają eksperci z Helmholtz Munich i Augsburg University Hospital.
Rozwiązywanie quizu w grupie podczas jednoczesnego poruszania się po pomieszczeniu - oto połączenie, które jest podstawą nowego narzędzia zaprojektowanego w celu zapobiegania demencji. Opracowano je w ramach projektu „go4cognition" i okazuje się skuteczne w osłabianiu ryzyka demencji.
Spędzanie czasu na łonie natury jest dla nas dobre. Badania pokazały, że kontakt z przyrodą może poprawić nasze samopoczucie poprzez wpływ na emocje i myśli, a także redukcję stresu i poprawę zdrowia fizycznego. Nawet krótkie przebywanie w środowisku naturalnym może pomóc. Wykazano m. in., że pacjenci szpitali szybciej wracali do zdrowia, jeśli z ich pokoju roztaczał się widok na naturalne otoczenie.
Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Australii odkryli kolejny powód, dla którego warto zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami poziomu ciśnienia krwi i tętna.
Pracownicy zmianowi, szczególnie ci pracujący na stałe na nocne zmiany, mogą być narażeni na zwiększone ryzyko umiarkowanej lub ciężkiej astmy.
Ogólne korzystanie ze smartfonu nie jest odpowiednim wskaźnikiem lęku, depresji lub stresu, twierdzą badacze, którzy jednak zalecają ostrożność w przypadku cyfrowego „detoksu".