Liczba wyników: 2850
Ekspozycja na radon jest drugą najczęstszą przyczyną raka płuc. Nowe badanie wykazało, że narażenie na ten niewidzialny, bezwonny gaz jest również powiązane ze zwiększonym ryzykiem udaru.
Brokuły, kapusta, rzepa i gorczyca - ich codzienne jedzenie chroni przed większością nowotworów.
Odkryto znaczący związek pomiędzy statynami, powszechnie stosowanymi lekami obniżającymi cholesterol, a wskaźnikami przeżycia pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi. Ponieważ statyny są tanie, łatwo dostępne i powodują minimalne skutki uboczne, odkrycia mogą mieć istotny wpływ na wyniki leczenia tej agresywnej choroby.
Zawarte w soi związki zwane izoflawonami mogą znacząco zmniejszyć ryzyko nawrotu raka piersi lub śmierci z jego powodu.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny dla zapobiegania kilku formom nowotworów. Przeciwnowotworowe działanie witaminy D jest szczególnie widoczne w profilaktyce i (do pewnego stopnia) leczeniu raka okrężnicy i różnych rodzajów raka krwi
Kiedy się starzejemy, stajemy się bardziej stabilni emocjonalnie. A to przekłada się na dłuższe, bardziej produktywne życie, które daje więcej korzyści niż problemów, mówią eksperci.
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Większa ilość ultraprzetworzonej żywności może wiązać się z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwory górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego, w tym raka jamy ustnej, gardła i przełyku.