Liczba wyników: 3651
Zaburzenia rytmu dobowego, czyli sposobu w jakie nasze organizmy funkcjonują w odpowiedzi na 24-godzinny cykl światła i jego braku, są powiązane z wieloma różnymi chorobami, w tym z nowotworem. Nowe odkrycia pomagają odpowiedzieć na pytanie, co może kryć się za tą korelacją.
Cukinia dość łatwo rośnie w naszym klimacie i ogrodnicy chętnie ją sadzą, oczekując dobrych zbiorów. Jakiś czas temu warzywo to stało się prawdziwym grillowym hitem i „ląduje" na ruszcie obok karczku i skrzydełek. I słusznie - oto, dlaczego warto sięgać po cukinię: jest mało kaloryczna i daje wiele korzyści dla zdrowia.
Czy mądrość naprawdę przychodzi z wiekiem? Tak, przynajmniej, jeśli chodzi o emocje, mówią badacze z University of Alberta.
Rehabilitacja poznawcza jest skuteczna w leczeniu zaburzeń związanych ze stwardnieniem rozsianym.
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na demencję, jeśli jednak dostosują się do siedmiu podanych poniżej zaleceń, mogą zabezpieczyć się przed otępieniem.
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Masaże mogą obniżać ciśnienie krwi, zapobiegać przeziębieniom, poprawiać stan skóry i nie tylko, mówią eksperci z Uniwersytetu Alabamy.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Kobiety żyją dłużej niż mężczyźni, ale zazwyczaj mają wyższy wskaźnik różnych chorób. Na University of Georgia odkryto, że nasilenie chorobami u pań można osłabić dzięki odpowiedniej diecie, która jest bogata w pigmentowane karotenoidy, czyli chodzi o produkty, takiej jak: pochrzyn, jarmuż, szpinak, arbuz, papryka, pomidory, pomarańcze i marchew. Te jasne owoce i warzywa odgrywają szczególną rolę w zapobieganiu problemom ze wzrokiem i funkcjami poznawczymi.
W Chinach odkryto, że osoby z niskim BMI są w rzeczywistości znacznie mniej aktywne niż ludzie o BMI w normalnym zakresie.