Liczba wyników: 5021
Kobiety, które codziennie wypijają co najmniej jeden bogaty w cukier napój (napój gazowany, słodzoną herbatę, napoje owocowe) mogą mieć o 20 proc wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w porównaniu z kobietami, które rzadko sięgają po takie produkty.
Okres klimakterium oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, m. in. dlatego, że przyspieszeniu ulega wówczas sztywnienie tętnic.
Czas odkryć niezwykłe nasiona Chia - to produkt, który obfituje w składniki odżywcze zapewniające dobre zdrowie.
Cholina, substancja znajdująca się m. in. w miesie i jajach, powoduje, że bakterie w jelitach wytwarzają związek, który zwiększa ryzyko zakrzepów, a więc zwiększa prawdopodobieństwo ataku serca oraz udaru.
Ludzie z wyższą masą mięśniową (i kobiety, i mężczyźni) rzadziej umierają z powodu chorób serca, ale wydaje się też, że kobiety mające nieco większą ilość tkanki tłuszczowej - niezależnie od ilości mięśni - są bardziej chronione przed śmiercią z powodu wspomnianych niż panie z mniejszą ilością tłuszczu w organizmie.
W ramach ogólnopolskiej kampanii „Ciśnienie na życie”, która ma na celu przekonanie Polaków do dbania o swoje zdrowie, w sześciu polskich miastach przebadano łącznie prawie 45. tys. osób. W Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Poznaniu, Lublinie i Łodzi przez cały grudzień i pierwszy tydzień stycznia nowego roku można było bezpłatnie poddać się badaniu ciśnienia tętniczego krwi i poznać wiek swojego serca.
Zwiększenie dziennej liczby kroków może przeciwdziałać konsekwencjom zdrowotnym zbyt długiego siedzenia w ciągu dnia, mówią uczeni z Uniwersytetu w Sydney.
Piżmian właściwy to aromatyczna roślina z rodziny ślazowatych (Malvaceae), która naturalnie rośnie w Azji południowo-wschodniej i na obszarach do północnej Australii oraz wysp Fidżi. W tradycyjnej indyjskiej medycynie jest wykorzystywana do leczenia ran, problemów z układem krążenia, czy kłopotów żołądkowych.
Choroby serca mogą powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą prowadzić do demencji i zwiększyć w mózgu ilość białka charakterystycznego dla choroby Alzheimera.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.