Liczba wyników: 2317
Istnieją genetyczne powiązania między nieswoistym zapaleniem jelit (inflammatory bowel disease, IBD) a chorobą Parkinsona (PD).
Odkryto, że ekspozycja skóry na światło ultrafioletowe (UV) może nasilić objawy kliniczne chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń.
Mężczyźni chorzy na raka prostaty mogą znacznie zmniejszyć ryzyko pogorszenia się choroby, jedząc więcej owoców, warzyw, orzechów i oliwy z oliwek, radzą uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Ciężka choroba dziąseł ma związek z rozwojem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, czyli POChP.
Naukowcy z Uniwersytetu Południowej Australii odkryli kolejny powód, dla którego warto zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami poziomu ciśnienia krwi i tętna.
Bakterie z jamy ustnej przedostające się do krwioobiegu mogą powodować zakrzepy krwi i wywoływać zagrażające życiu zapalenie wsierdzia.
Opracowano nowe wkładki do butów, która pomagają zmniejszyć ryzyko owrzodzeń stopy cukrzycowej - niebezpiecznych otwartych ran, mogących prowadzić do hospitalizacji i amputacji palców, stóp lub nóg.
Osoby chore na cukrzycę typu 2, które przeszły operację bariatryczną, uzyskały znacznie lepszą długoterminową kontrolę poziomu glukozy we krwi w porównaniu z ludźmi, którzy otrzymali leczenie farmakologiczne lub zmienili styl życia.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.