Liczba wyników: 12290
Badania uczonych z George Mason University w Wirginii w USA dały zaskakujące wyniki - kobiety, które urodziły dzieci, starzeją się szybciej niż bezdzietne panie.
Robbie Williams po raz kolejny opowiedział o swojej walce z chorobą psychiczną. Brytyjski wokalista od lat zmaga się z depresją.
Wyciąg z żonkili ma właściwości rakotwórcze. Badacze określili mechanizm molekularny, dzięki któremu ekstrakt może powodować śmierć komórek rakowych.
Ponad 200 mln zł wstrzymanych bądź cofniętych świadczeń chorobowych – to efekt kontroli zwolnień, którą w całej Polsce Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadził w ubiegłym roku. W całym 2017 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych przeprowadził blisko 500 tys. kontroli osób posiadających zaświadczenie o czasowej niezdolności do pracy.
Mocz może być dobrym środkiem diagnostycznym. Wystarczy zbadać urynę, by ocenić biologiczny wiek pacjenta.
Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?
Mówi się, że mądrość przychodzi z wiekiem. I pewnie słusznie, bo wymaga nie tylko wiedzy, ale i doświadczenia. Prawdą jest jednak również, że wraz z upływem czasu pewnemu osłabieniu mogą ulec nasze zdolności poznawcze. Winne jest temu samo starzenie się, ale nie tylko. Sami też często nie pomagamy sobie w zachowaniu pełnej sprawności poznawczej. Sprawdź, jakie zachowania i nastawienie sprzyjają problemom kognitywnym.
Po jesienno-zimowym czasie warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu i zafundować mu krótką detoksykację. Warzywa i owoce - to idealne rozwiązanie na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie świeżości.
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego. Jaka dieta pozwoli nam utrzymać równowagę mikroflory jelitowej?
Zespół polskich naukowców z ośrodka badawczego READ-GENE SA i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie odkrył nieopisywaną dotąd, bardzo mocną korelację między ryzykiem raków u kobiet, a stężeniem arsenu w organizmie.