Liczba wyników: 18445
Parkinsonizm to określenie na grupę schorzeń neurologicznych, które wywołują problemy z poruszaniem się, w tym drżenie kończyn, spowolnienie ruchu i sztywność. Wśród nich choroba Parkinsona jest jedną z najpowszechniejszych. Jak odkryli medycy, starsze osoby zażywające statyny mają niższe ryzyko rozwoju parkinsonizmu w późniejszym wieku w porównaniu z seniorami, którzy nie stosują wspomnianych leków.
Nadwaga - otyłość - zaawansowana otyłość. Co to oznacza? Co wywołuje przyrost masy ciała i dlaczego sytuacja tak szybko się pogarsza?
Składniki odżywcze ukierunkowane na określone mechanizmy związane z osłabieniem komórek, które występuje z czasem, mogą poprawić zdrowie i samopoczucie.
Drzemka w ciągu dnia w przypadku seniorów jest normalną częścią procesu starzenia, może jednak również zwiastować chorobę Alzheimera i inne formy demencji.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Wpatrywanie się w ciemnoczerwone światło przez trzy minuty dziennie może znacznie poprawić słabnący wzrok, mówią eksperci z University College London.
Wszyscy wiemy, że powinniśmy ćwiczyć i zdrowo się odżywiać. Potrzebne nam to jest nie tylko dla utrzymania sylwetki w miarę starzenia się, ale i dla sprawności funkcji poznawczych.
Biolodzy z Uniwersytetu w Manchesterze wyjaśniają, dlaczego odpowiedni sen może nas przygotować nas na obowiązki w nadchodzącym dniu. Odpowiednio nastawiony „zegar biologiczny" zwiększa naszą zdolność do dobrego funkcjonowania organizmu, gdy jesteśmy najbardziej aktywni. To zaś ma wpływ na proces starzenia się i wygląd.
Jak się wydaje, stany takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), choroba afektywna dwubiegunowa, a nawet zachowania agresywne mogą być powiązane ze ilością cukru w diecie i mieć podłoże ewolucyjne.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy może być tak samo szkodliwy dla zdrowia, jak jedzenie cukru w postaci samej fruktozy, mówią uczeni z University of California w Davis.