Liczba wyników: 17878
Stres nie tylko ma negatywny wpływ na pracę i relacje osobiste, ale też zwiększa ryzyko licznych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i choroba Alzheimera, a także wiąże się z wyższymi wskaźnikami przedwczesnej śmierci. Pomóc może tu m. in. odpowiednie odżywianie, np. dieta śródziemnomorska.
Dobry sen odgrywa rolę we wspieraniu pracy serca i ogólnego stanu zdrowia, a może nawet wydłużyć życie. Ludzie, którzy mają zdrowe nawyki związane ze snem, są mniej narażeni na przedwczesną śmierć. Co więcej, dane sugerują, że około 8 proc. śmierci z jakiejkolwiek przyczyny można przypisać niewłaściwemu odpoczynkowi nocnemu.
Ageizm prezentowany wobec samych siebie jest bardzo powszechny, a prowadzi do słabszego zdrowia, a nawet skraca życie.
Zdrowa dieta może osłabić czynniki sprzyjające rozwojowi choroby Alzheimera.
Jakość snu ma silniejszy wpływ na jakość życia niż długość odpoczynku, mówią uczeni z Uniwersytetu Karola w Pradze.
Nasz wiek biologiczny gwałtownie wzrasta w odpowiedzi na różne formy stresu, co jednak jest odwracalne, gdy pozbywamy się nadmiernego napięcia i potrafimy się odprężyć. Takie zmiany zachodzą w stosunkowo krótkich okresach dni lub miesięcy.
Ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest niższe u osób otyłych, które mają genetyczną predyspozycję do nadmiernego BMI, niż u tych, u których o otyłości decydowały głównie czynniki środowiskowe.
Kobiety, u których menopauza rozpoczęła się przed 45 rokiem życia, są bardziej narażone na niewydolność serca, jednak ryzyko to jest też nasilone w przypadku pań, które weszły w okres menopauzy po 55-tych urodzinach, ale zmagają się z otyłością.
Picie soku żurawinowego od dawna uważane jest za ochronę przed infekcją dróg moczowych. Nowe medyczne dane pokazują, że jedzenie produktów z żurawiną rzeczywiście jest skutecznym sposobem zapobiegania takim zakażeniom.
Ćwiczenia dają wiele korzyści - wzmacniają mięśnie i kości, zapobiegają chorobom i wydłużają życie. Wiadomo też, że zmieniają skład i aktywność drobnoustrojów w naszych jelitach, czyli mikrobiomu.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków