Liczba wyników: 17878
Brak ruchu oznacza wyższe ryzyko chorób serca u kobiet powyżej 30 roku życia niż palenie papierosów, otyłość i nadciśnienie, odkryli uczeni z University of Queensland.
Kobiety, które doświadczają przedwczesnej menopauzy, są znacznie bardziej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych, wynika z australijskich badań.
Diety niskowęglowodanowe są obecnie modne, jednak ograniczenie węglowodanów może oznaczać problemy z sercem. Według medyków z American College of Cardiology, osoby, które dostarczają niewielką część dziennej dawki kalorii z węglowodanów, takich jak zboża, owoce i warzywa bogate w skrobię, są znacznie bardziej narażone na migotanie przedsionków.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego, w przeciwieństwie do stosowania statyn, w przypadku choroby wieńcowej bez obturacji nie zmniejsza zagrożenia incydentami sercowo-naczyniowych.
Aktywność fizyczna może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, także u osób z wysokimi genetycznymi predyspozycjami rozwoju tej choroby.
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Coraz więcej wiemy na temat odżywiania się, jednak niewiele zagadnień dietetycznych tak dzieli ekspertów, jak azotany. Przez długi czas uważano, że związki te trzeba ograniczać, bo potencjalnie mogą wywołać raka. Inne testy pokazały jednak, że azotany w diecie dają też różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca, demencja i cukrzyca.
Ludzie, którzy są sfrustrowani, ponieważ ich podstawowe psychologiczne potrzeby nie są zaspokojone, częściej mają powtarzające się koszmary senne.
Otyłość zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 co najmniej sześciokrotnie, niezależnie od genetycznych predyspozycji.
Niedobór tauryny - składnika wytwarzanego w organizmie i znajdującego się w wielu produktach - może być przyczyną starzenia się zwierząt, mówią uczeni z Columbia University.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków