Liczba wyników: 789
Bezskutecznie starasz się zrzucić wagę? Wydaje ci się, że przestrzegasz zasad zdrowego żywienia, ale mimo to nie udaje ci się odchudzić? Być może za ten stan rzeczy odpowiadają inne czynniki i pomimo wysiłków, nie uzyskujesz spodziewanych efektów, bo nie bierzesz pod uwagę nieco mniej znanych uwarunkowań całego procesu.
Łysienie znajduje się w czołówce męskich kompleksów (zaraz za nadwagą i obwisłym brzuchem). Coraz częściej spotyka też kobiety. O tym, dlaczego włosy wypadają i o metodach leczenia łysienia pisze dr Marek Wasiluk, autor bloga Medycyna estetyczna bez tajemnic.
Papryka chili może być pomocna w zapobieganiu raka jelita grubego. Jej główny składnik kapsaicyna, zmniejsza ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu.
Regularne przyjmowanie probiotyków, takich jak te zawarte w niektórych jogurtach lub suplementach, może pomóc złagodzić podwyższone ciśnienie krwi.
Wszyscy jesteśmy narażeni na promieniowanie. W bardzo niskich dawkach może być niegroźne, ale powyżej pewnego progu zaczyna być szkodliwe dla zdrowia. Natomiast jeszcze trudniej jest przewidzieć, co dzieje się między tymi dwoma progami. Projekt PROCARDIO uchyla rąbka tajemnicy ze szczególnym naciskiem na choroby serca spowodowane promieniowaniem.
Co najczęściej kupujemy przed urlopem i jakie są tegoroczne letnie hity? Czego czego nie powinno zabraknąć w walizce podróżującego, a bez czego można się obejść?
Połączenie treningu aerobowego i oporowego może być bardziej skuteczne niż wszelki inny rodzaj ćwiczeń w pomaganiu ludziom z cukrzycą w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi.
Kofeina może pomóc zintensyfikować utratę na wadze i zapobiec nabywaniu dodatkowych kilogramów.
Dla prawie 90 procent ankietowanych duże lub bardzo duże znacznie ma dawka promieniowania rentgenowskiego, która wykorzystywana jest w czasie badania. Badani przyznali, że prócz dawki promieniowania ważne są dla nich takie kwestie jak ochrona radiologiczna i częstotliwość wykonywania badań RTG – wynika z badania TNS „Polacy o promieniowaniu rentgenowskim”.
Czerwone mięso stanowi ważny element zbilansowanej diety, ale często wskazuje się, że jego większe ilości w jadłospisie mogą sprzyjać różnym chorobom. Teraz wykazano, że częste serwowanie sobie steków i innych tego rodzaju przysmaków może mieć wpływ na rozwój raka piersi.