Liczba wyników: 2530
Objawy depresji słabną wśród osób starszych. Seniorzy są bardziej zadowoleni z dotychczasowego życia niż ludzie w tym samym wieku trzy dekady wcześniej.
Negatywne emocje, niepokój i depresja najprawdopodobniej sprzyjają chorobom neurodegeneracyjnym i demencji. Teraz sprawdzono, jak te emocje konkretnie oddziałują na mózg.
„Strategie" spożywania posiłków, takie jak przerywany post lub jedzenie wcześniej w ciągu dnia, pomagają ludziom schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu, ale już nie poprzez spalanie większej ilości kalorii. Czas posiłków i ich częstotliwość wpływa na 24-godzinny metabolizm energetyczny.
Ci, którzy nie lubią uprawiać sportu ani chodzić na siłownię, mogą zyskać na bardzo krótkiej aktywności - zaledwie trzy do czterech jednominutowych „treningów" podczas codziennych obowiązków wiążą się ze znacznym zmniejszeniem ryzyka przedwczesnej śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia.
Cynk wpływa na podstawowe funkcje metaboliczne wielu organizmów żywych. Teraz na Uniwersytecie Technicznym w Monachium pokazano, że nawet minimalny niedobór tego pierwiastka zaburza trawienie.
Smutek i żal są powszechne i większość z nas doświadczy bólu, jaki przynoszą w którymś momencie naszego życia, szczególnie po śmierci bliskiej osoby. Zwykle jednak z czasem ruszamy naprzód, akceptując stratę.
Rozmaryn nie tylko świetnie poprawia smak takich potraw, jak kurczak i jagnięcina, ale jest również dobry dla mózgu. Zioło zawiera składnik, który zwalcza wolne rodniki w mózgu.
Ze statystyk wynika, że zaburzenia lękowe dotykają około jednego na sześciu dorosłych Amerykanów. Najpowszechniejsze są: lęk napadowy, stres pourazowy, zespół obsesyjno-kompulsywny i lęk społeczny. Teraz sprawdzono relację między krótkimi napadami niepokoju i bruksizmem a stresującymi sytuacjami społecznymi.
Tworzywa sztuczne są dziś wszechobecne i stały się zagrożeniem dla zdrowia ludzi oraz środowiska. Na całej planecie zanieczyszczenie plastikiem obejmuje szeroki zakres: od toreb na zakupy w głębinach morskich po mikroplastik w żywności, a nawet we krwi zwierząt i ludzi.
Kobiety po menopauzie mogą cechować się wyższą ilością biomarkera mózgu o nazwie hiperintensywność istoty białej niż panie przed klimakterium lub mężczyźni w tym samym wieku.