Liczba wyników: 980
Hemoroidy to dość powszechna dolegliwość, która według badań dotyka nawet 70% osób powyżej 30. roku życia. Problem w tym, że choroba ta często uznawana jest za temat tabu i wielu pacjentów, zamiast zgłosić się do lekarza, próbuje leczenia powszechnie dostępnymi środkami. Takie podejście może jednak sprawić, że z czasem jedynym rozwiązaniem staje się zabieg chirurgiczny.
Imbir jest chętnie dodawany do herbaty i innych napojów. Ma wiele prozdrowotnych właściwości i wspomaga odchudzanie. Zobacz, do czego się przydaje.
Naukowcy poszukujący szczepionki przeciw malarii dla ochrony kobiet w ciąży odkryli, że białko wytwarzane przez pasożyty wywołujące malarię, może z dużą skutecznością pomóc w walce z nowotworami.
Już niewielkie dawki resweratrolu, substancji zawartej np. w winogronach, pomaga uchronić się przed rakiem jelita.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Zwykle mężczyźni cechują się dobrze zachowaną rozrodczością do 70. roku życia, gdyż seksualność z upływem czasu i zmianami hormonalnymi, w okresie andropauzy maleje, ale całkowicie nie zniknie. Aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem należy regularnie wykonywać podstawowe, jak i rozszerzone badania.
Tomas Lindahl, Paul Modrich i Aziz Sancar - oto naukowcy nagrodzeni tegorocznym Noblem z chemii za badania mechanizmów naprawy DNA.
Suplementy witaminowe i mineralne są coraz powszechniejsze. W Stanach Zjednoczonych. około połowa badanych twierdzi, że stosuje co najmniej jeden suplement diety, a jedna trzecia sięga po multiwitaminy. Jednak to nie zawsze jest bezpieczne.
Często z braku czasu sięgamy po słodycze czy inne śmieciowe jedzenie. Takie nawyki nie przyniosą nam jednak nic dobrego, a na pewno nie pomogą w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Zamiast nich warto postawić na możliwie naturalne i szybkie w przygotowaniu produkty.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszyć ryzyko raka żołądka.