Liczba wyników: 9184
Wraz z upływem czasu nasze zmysły moga ulec „przytępieniu". W starszym wieku częściej powtarza się „słucham?" i powszechna jest konieczność noszenia okularów, jeśli jednak takie zaburzenia pojawiają się w podobnym czasie, mogą oznaczać większe zagrożenie demencją.
Ludzie w starszym wieku potrzebują więcej wapnia niż osoby młodsze. Wielu jednak nie wie, jakie i ile produktów trzeba dołączyć do codziennej diety, by dawka tego pierwiastka była odpowiednia dla ich potrzeb. Ten krótki przewodnik pomoże ci się zorientować, po jakie artykuły sięgać.
Choroby dziąseł są główną przyczyną utraty zębów u dorosłych. Z nowych badań wynika jednak, że zwiększenie w diecie ilości produktów mlecznych, takich jak mleko, ser, czy jogurt może znacznie poprawić stan zdrowia dziąseł.
Obserwując liczne spoty reklamowe, polecające specyfiki do walki z zakażeniami układu moczowego, zauważyć można, że ich przekaz skierowany jest głównie do kobiet młodych, aktywnych zarówno na polu prywatnym, jak i zawodowym. Tymczasem infekcje dróg moczowych bardzo często dotyczą także pań w starszym wieku.
Złamanie to zawsze bardzo poważny uraz, który wymaga odpowiedniego leczenia i rehabilitacji. W przypadku urazów biodra, powrót do sprawności jest dłuższy i wymagający wielu ćwiczeń, jednak osoby w starszym wieku, które go doświadczą, mają mniejsze szanse na samodzielne chodzenie niż osoby młodsze.
Osoby w wieku w wieku 60 - 70 lat są około pięć razy bardziej narażone na raka skóry niż byli ich rodzice w tym wieku, wykazują brytyjskie dane.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Wraz z wiekiem rośnie prawdopodobieństwo rozmaitych chorób oczu. Nie chodzi tylko o pogarszającą się ostrość widzenia, ale o dolegliwości, z którymi często muszą zmagać się osoby dojrzałe i starsze. Poniżej odpowiedzi na powszechnie zadawane pytania o zdrowie oczu w starszym wieku.
Wprawdzie od pewnego czasu „w modzie" są produkty odtłuszczone, warto dołączyć do diety także te w wersji pełnotłustej. Dotyczy to przynajmniej nabiału - z nowych badań wynika, że mleczne artykuły o niezmienionej zawartości tłuszczu mogą zmniejszyć ryzyko chorób, które zwykle rozwijają się w starszym wieku.
Powszechnie wiadomo, że brak aktywności fizycznej w dojrzałym i starszym wieku może zwiększać ryzyko wystąpienia niepożądanych skutków zdrowotnych. Ciągłe apele o podejmowanie treningów nie są jednak bezpodstawne, badania wykazały, że starsze kobiety spędzają około dwóch trzecich swojego czasu w pozycji siedzącej.