Liczba wyników: 6166
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Eksperci wyjaśniają, w jaki sposób używanie odpowiedniego języka do opisywania chorób psychicznych i uzależnień może pomóc w zmniejszeniu stygmatyzacji i w leczeniu osób z tymi problemami.
Najzdrowiej jest chodzić spać między 22:00 a 23:00 - to się wiąże z niższym ryzykiem chorób serca w porównaniu z chodzeniem do łóżka o wcześniejszej lub późniejszej porze.
Według ekspertów cynk jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych w żywieniu człowieka. Jest nie tylko niezbędny w różnych procesach fizjologicznych, ale stanowi także lek w profilaktyce wielu chorób.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
Oto sposób na: zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w całym organizmie, opóźnienie wystąpienia chorób związanych z wiekiem i dłuższe życie - trzeba jeść mniej.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy są genetycznie predysponowani do figury ciała typu „jabłko", mogą cechować się wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Dysfagia, czyli zaburzenia połykania, rozwija się w związku z obecnością różnych chorób, np. stwardnienia rozsianego czy neuropatii obowodej, ale sprzyja jej także po prostu starzenie się.
Naukowcom z Wielkiej Brytanii i Holandii po raz pierwszy udało się zidentyfikować warianty, które odpowiadają za biologiczne starzenie się człowieka. Uczeni mają nadzieję, że odkrycie pozwoli lepiej zrozumieć rozwój raka i chorób wieku starczego oraz dowiedzieć się, dlaczego niektórzy szybciej posuwają się w latach.