Liczba wyników: 2858
Witamina D sprzyja rozwojowi pewnego rodzaju bakterii jelitowych u myszy, co poprawia odporność na chorobę nowotworową.
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Ile witaminy D może poprawić pamięć, zdolność uczenia się i podejmowanie decyzji u osób starszych, a ile to za dużo?
Eksperci z Narodowego Uniwersytetu w Singapurze pomagają wyjaśnić związek między ryzykiem raka i niewłaściwą dietą, a także powszechnymi chorobami, takimi jak cukrzyca, które wynikają ze złego odżywiania się.
Specyficzny podtyp drobnoustroju powszechnie występującego w jamie ustnej może przedostawać się do jelit i rozwijać się w guzach raka jelita grubego. Bakteria ta jest przyczyną rozrastania się raka i gorszych wyników leczenia.
Przeanalizowano dane dotyczące śmiertelnych przedawkowań opioidów z okresu dwóch dekad lat u osób w wieku powyżej 55 lat. Okazuje się, że wzrasta problem śmiertelnego w skutkach stosowania tych substancji.
Chmiel - jego szyszki kwiatowe używane do produkcji piwa - można znaleźć także w suplementach diety opracowanych w celu leczenia objawów menopauzalnych i innych schorzeń. Teraz eksperci oceniają, na ile ekstrakt z tej rośliny może pomóc w walce z rakiem piersi.
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego.
Cierpienie psychiczne i narażenie na środowiskowe czynniki rakotwórcze to elementy skracające także czas dobrego samopoczucia emocjonalnego.
Osoby po udarze, które ćwiczyły Tai Chi na siedząco, po trzech miesiącach wykazały taką samą lub większą poprawę siły dłoni i ramion, zakresu ruchu ramion, kontroli równowagi, objawów depresji i radzenia sobie z codziennymi czynnościami, w porównaniu do osób, które podjęły standardową rehabilitację po udarze.