Liczba wyników: 3452
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Pozostając w domu, częściej gotujemy, bo choć można zamawiać jedzenie z restauracji na wynos, mamy więcej czasu na samodzielne przygotowanie posiłków.
Pojawiają się doniesienia o rozmaitych lekach na COVID-19 i testach wykrywających koronawirusa, które - jak ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia - są sfałszowane.
Jak wiadomo, znany zapach przywołuje wspomnienia, nawet te odległe. Okazuje się, że może też mieć wpływ na zdolność uczenia się.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła, aby osoby doświadczające objawów COVID-19 nie przyjmowały ibuprofenu bez konsultacji z lekarzem. Europejska Agencja ds. Leków poinformowała z kolei, że obecnie nie ma dowodów potwierdzających związek pomiędzy ibuprofenem a zaostrzeniem przebiegu choroby COVID-19, jednocześnie wskazując zasadność korzystania z niesteroidowych leków przeciwzapalnych "w najmniejszej skutecznej dawce przez możliwie najkrótszy okres".
Konieczność izolacji w zwiazku z epidemią COVID-19 jest coraz powszechniejsza. Pozostawanie w „czterech ścianach" w samotności lub towarzystwie niewielkiej grupki tych samych osób, ma wpływ na nasz stan emocjonalny. Co robić, by zmniejszyć lęk i stres związany z przedłużającym się stanem ograniczonej mobilności i brakiem bezpośrednich kontaktów z szerszą grupą ludzi?
Pojawiają się informacje, że niektórzy ludzie w obawie przed zarażeniem się koronawirusem pozbywają się swoich zwierząt domowych. Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia zapewniają jednak, że nie ma żadnych dowodów na to, by koty czy psy mogły przenosić chorobę.
Dwie nazwy: koronawirus i Covid-19, są jednymi z najczęściej wymienianych na całym świecie. Co dokładnie oznaczają?
Nadmiar kilogramów może negatywnie wpływnąć na zdrowie na wiele sposobów. Nowe badania wskazują, że wraz z wiekiem zbyt duża waga oznacza przyspieszones pogorszenie czynności płuc.
Oto sposób na: zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w całym organizmie, opóźnienie wystąpienia chorób związanych z wiekiem i dłuższe życie - trzeba jeść mniej.