Liczba wyników: 3672
Depresja to poważna choroba, która obecnie jest bardzo rozpowszechniona w różnych częściach świata. Istnieje kilka teorii wyjaśniających fizjologiczne podłoże depresji, z których wiele uwagi poświęcono „neurogennej hipotezie depresji". Zgodnie z nią pogorszenie funkcjonowania obszarów mózgu, takich jak hipokamp, może prowadzić do tej choroby. Takie zaburzenie z kolei może być spowodowane stresem fizycznym i psychicznym.
Duszność, świszczący oddech, uczucie ucisku w klatce piersiowej oraz kaszel o zmiennej częstości i nasileniu – to typowe objawy astmy, na którą cierpi aż 235 milionów ludzi na całym świecie. Choroba może przybierać także postać ciężką i niekontrolowaną, co w znacznym stopniu wpływa na jakość życia pacjenta i jego produktywność. Mówimy wówczas o astmie ciężkiej, o której wciąż wiemy za mało.
Jeszcze 100 lat temu zdiagnozowana cukrzyca, oznaczała śmierć chorego. Dziś ta choroba zmieniła wyraźnie swoje oblicze. Chcesz zapoznać się z historią diabetologii? Odwiedź pierwsze w Polsce Wirtualne Muzeum Cukrzycy, które otworzyło swoje podwoje w związku z nadchodzącym Światowym Dniem Walki z Cukrzycą, przypadającym 14 listopada. To nietypowe muzeum prezentuje archiwalne zdjęcia i publikacje związane z cukrzycą i życiem diabetyków.
24 września obchodzony jest Dzień Świadomości Hipercholesterolemii Rodzinnej. Choroba charakteryzuje się bardzo wysokim poziomem „złego” cholesterolu LDL, który nie jest uwarunkowany niewłaściwym stylem życia, lecz uszkodzeniem genu. Rezultat jest jednak ten sam: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu . W najbliższą sobotę stowarzyszenie pacjentów przypomni, jak chronić siebie i swoich bliskich przed przykrymi konsekwencjami zbyt późnej diagnozy.
Cukrzyca to choroba interdyscyplinarna, a to oznacza, że powinni się nią zajmować lekarze wielu specjalności, nie tylko diabetolodzy. I tak też się dzieje. Pacjentem chorym na cukrzycę zajmują się m. in. kardiolodzy, nefrolodzy, neurolodzy, ortopedzi. Teraz dołączają do nich… stomatolodzy. Kiedy stomatolog pomaga wykryć cukrzycę? Na ten temat rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Leszkiem Czupryniakiem, kierownikiem Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii WUM.
Depresja to poważna choroba, która powszechnie występuje we współczesnych społeczeństwach. Istnieje kilka teorii wyjaśniających fizjologiczne podłoże tej choroby, a „neurogenna hipoteza depresji" jest ostatnio najpopularniejsza. Zgodnie z nią zaburzenia pracy niektórych obszarów mózgu, takich jak hipokamp, może prowadzić do depresji. Wspomniane zaburzenia z kolei mogą być wywoływane stresem fizycznym i psychicznym.
Faktem jest, że wielu ludzi na całym świecie zmaga się z depresją samotnie. Nie udają się w związku z chorobą do lekarza, nie szukają też innej pomocy. Choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ludzi starszych - pacjenci w zaawansowanym wieku cechują wyższym wskaźnikiem samobójstw niż chorzy z innych grup wiekowych. Oto kilka faktów na temat depresji, o których warto pamiętać.
Choroba to skrajne zaburzenie cechujące się samozaniedbaniem, ekstremalnym brakiem dbałości o otoczenie, wycofaniem społecznym, apatią, gromadzeniem śmieci lub zwierząt, brakiem odczuwania wstydu. Co więcej, chorzy wykazują objawy katatonii. Syndrom Diogenesa może dotyczyć zarówno mężczyzn, jak kobiet w każdym wieku, niemniej rozwija się przede wszystkim u ludzi o ponadprzeciętnej inteligencji po sześćdziesiątce, którzy mieszkają samotnie.
Nieleczona otyłość i nadwaga niesie za sobą poważne ryzyko powikłań dla układu sercowo-naczyniowego. 75 proc. Polaków uważa, że osoby po zawale powinny schudnąć. U osób otyłych i z nadwagą częściej dochodzi do zaburzeń rytmu serca, a dwukrotnie częściej rozwija się niewydolność krążenia. Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, podwyższony poziom cholesterolu, choroba wieńcowa, zawały serca to często konsekwencje nieleczonej otyłości.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.