Liczba wyników: 1275
Październik to miesiąc, w którym bardzo dużo mówi się o raku piersi i walce z tym nowotworem. Kobiety są zachęcane do profilaktyki w przeróżny sposób – przez kampanie społeczne, gwiazdy, media. Mimo to część pań nadal coś powstrzymuje przed wizytą u lekarza. Dlaczego tak wiele kobiet jak ognia unika badań?
Poziom witaminy D jest znaczący dla prognozy walki z rakiem piersi. Niski poziom witaminy D może sprzyjać wzrostowi raka piersi i przerzutom.
Starszy wiek wiąże się z większą zapadalnością na wiele chorób. Jednym ze schorzeń, które zdecydowanie częściej rozpoznaje się u seniorów są chłoniaki - nowotwory układu chłonnego. Ryzyko ich wystąpienia u 70-latka jest aż trzydziestokrotnie wyższe niż u 20-latka.
Nudności i wymioty, wypadanie włosów, zapalenia śluzówek, infekcje skórne to tylko niektóre z najczęściej występujących skutków ubocznych chemioterapii. Każdy pacjent poddawany terapii onkologicznej musi liczyć się z tym, że jej specyfiką jest duże ryzyko pojawienia się działań niepożądanych. Jednak działania te są niejako wpisane w koszty tego leczenia. Program „Jestem przy Tobie” wspiera kobiety zmagające się z nowotworami narządów rodnych i ich bliskich. O skutkach działań niepożądanych oraz o sposobach ich minimalizowania mówi dr n.med. Jarosław Woroń z Uniwersyteckiego Ośrodka Monitorowania i Badania Niepożądanych Działań Leków w Krakowie.
Problem otyłości dotyczy aż jednej czwartej polskiego społeczeństwa, co umiejscawia nas na szóstym miejscu w Europie. Osób otyłych jest najwięcej w Wielkiej Brytanii, Irlandii i Czechach. Najlepszą formę mają natomiast obywatele Serbii, Holandii i Danii.
Nawracające krostki w jamie ustnej? Zazwyczaj to nic groźnego, ale czasem mogą być wczesnym objawem nowotworu. Jedną z osób, która jako pierwsza dostrzeże niepokojące zmiany może być dentysta.
Zadbaj o odpowiednią wagę już dzisiaj, bo nadmiar kilogramów może się „zemścić" na starość - ci, którzy w średnim wieku cechują się zbyt wysokim wskaźnikiem masy ciała, mają aż o 80 proc. wyższe ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Warzywa i owoce powinny być istotnym elementem zbilansowanej diety – co do tego wątpliwości nie mają specjaliści ds. żywienia i dietetycy w całej Europie. Wskazania odnośnie spożycia produktów z tej grupy różnią się jednak w poszczególnych państwach. Jak pokazują dane, w większości krajów Europy rekomendacje ekspertów niestety nie znajdują odzwierciedlenia w diecie mieszkańców. Czy Polacy wpisują się w ten niepokojący trend?
Witaminy i związki mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas jednak, gdy niektóre z nich możemy z łatwością dostarczać z licznymi produktami spożywczymi, inne nie występują powszechnie w pokarmach. Tak jest w przypadku witaminy D, która ma niebagatelny wpływ na rozwój już od pierwszych dni życia.
„Musimy mieć świadomość, że paląc byle czym, niszczymy ludzkie zdrowie i życie. Społeczeństwo tej świadomości nie ma” – mówi dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, specjalista chorób wewnętrznych i alergologii w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie. Dr Dąbrowiecki łączy pracę zawodową z funkcją prezesa Polskiej Federacji Chorych na Astmę, Alergię i POChP.