Liczba wyników: 2830
Wielu ludzi przyjmuje niewielkie dawki kwasu acetylosalicylowego dla ochrony serca. Okazuje się, że lek może być również pomocny w przypadku pacjentów z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc.
„Czy inteligencja to analizy i obliczenia? Czy też prawdziwa inteligencja musi zawierać składnik moralny?" Pisarz i reżyser stworzyli razem niezwykłą opowieść...
Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.
Uczeni z Narodowego Uniwersytetu Singapuru (NUS) odkryli, że osoby starsze, które jedzą dwie porcje grzybów tygodniowo, mogą cechować się o 50 procent niższym ryzykiem łagodnych zaburzeń poznawczych (mild cognitive impairment, MCI) .
Już niedługo możliwe będzie rozpoznanie choroby Alzheimera na podstawie badania oka. Zmiany w naczyniach krwionośnych w siatkówce oczu mogą oznaczać rozwój tej formy demencji.
Przyspieszone bicie serca, ciągły ból głowy, spocone dłonie – to typowe objawy stresu, które zapewne każdy z nas doświadczył już niejednokrotnie. Na jego działanie szczególnie narażone są osoby zmagające się z chorobą przewlekłą. Jak więc nie dopuścić do tego, by stres przejął kontrolę nad naszym życiem? Dlaczego ten przewlekły działa na nas negatywnie? I czy informacja o chorobie może wzmagać w nas uczucie niepokoju?
Czy szczelinę pomiędzy jedynkami likwidować czy nie? Czy to problem tylko kosmetyczny, czy może też nieść pewne konsekwencje zdrowotne? O diastemie mówi lekarz stomatolog.
Jednym z wielu znanych i cenionych przysmaków na Bliskim Wschodzie jest chałwa. To najsłynniejszy na świecie słodki deser, któremu trudno się oprzeć. Smak chałwy zawdzięczmy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Pierwotne znaczenie słowa chałwa pochodzi z języka arabskiego i greckiego, w których oznacza nic innego, jak cukierek.
Marzec i kwiecień to te miesiące w roku, kiedy organizm jest szczególnie osłabiony – o objawy przesilenia wiosennego, będącego wynikiem niedoboru witamin, nietrudno. Właśnie w tym czasie potrzebujemy prawdziwego zastrzyku naturalnych składników. Z pomocą przychodzi nam promowana przez gwiazdy fitness – super żywność. Proponujemy ją w wersji po polsku.
Koniec sezonu na stokach i krótkotrwałe ataki zimy powodujące oblodzenia na miejskich chodnikach sprzyjają kontuzjom. Wystarczy chwila nieuwagi i niefortunny upadek, by nabawić się bolesnego urazu.