Liczba wyników: 5021
Serwuj sobie truskawkowy deser, jak często się da. Właściwie są one tak smaczne, że niewielu ludzi trzeba zachęcać do sięgnięcia po nie, w każdym razie oto kolejny powód do ich jedzenia - pomagają zadbać o zdrowie serca.
Mężczyźni w średnim wieku, którzy zmagają się z lękami i niepokojem oraz często się zamartwiają, mogą być narażeni na wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca, udar i cukrzycę typu 2 wraz z wiekiem.
Witamina D może być metabolizowana inaczej u osób z podwyższonym wskaźnikiem masy ciała (BMI). Sprawdzono, czy przyjmowanie witaminy D lub suplementów z omega-3 pochodzenia morskiego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby serca lub udaru.
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
W Polsce „wiek” serca badanych osób jest średnio o sześć lat wyższy niż wiek metrykalny. Plasuje to nasz kraj w czołówce państw zmagających się z problemem chorób sercowych - wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii „Ciśnienie na życie”.
Wiek serca Polaków jest średnio o sześć lat wyższy niż wiek metrykalny – wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii „Ciśnienie na życie”. Te statystyki sprawiają, że Polska niestety plasuje się w czołówce krajów, w których choroby układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów.
Lekarze alarmują, chrapanie to nie tylko problem natury estetycznej. Często bowiem towarzyszy mu obturacyjny bezdech senny, który jest przyczyną dolegliwości kardiologicznych, a nieleczony może nawet doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. W Polsce z problem zmaga się ok. 1,5 mln osób, głównie mężczyzn. Z badania przeprowadzonego przez TNS Polska na zlecenie Centrum Medycznego MML wynika, że co trzeci Polak nie wie, że chrapanie da się leczyć, a co piąty uważa je za przypadłość, której nie da się w pełni zlikwidować.
Jest stosowany od czasów starożytnych jako lek i jako przyprawa. Koper włoski (inaczej fenkuł włoski) jest warzywem cenionym za chrupiącą teksturę i świeży smak przypominający nieco anyż. Ma wiele kulinarnych zastosowań - może być spożywany zarówno surowy, jak i gotowany, silnie kojarzy się z grecką i włoską kuchnią, ale ostatnio został rozpowszechniony na całym świecie. Przydaje też ważnych korzyści zdrowotnych, może osłabić ryzyko raka i chorób serca. Zawiera silne antyoksydanty.
Ludzie, którzy przestrzegają śródziemnomorskiego stylu życia, mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny i z powodu raka, mówią medycy z La Universidad Autónoma de Madrid i Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Uczeni z Uniwersytetu Tsukuba pokazują, że jeśli mężczyzn dotyczą główne czynniki ryzyka chorób układu krążenia, tj. nadciśnienie, cukrzyca, czy nadmiar cholesterolu, ich żony również mają wyższe ryzyko tych samych zaburzeń.