Liczba wyników: 17878
Kwasy tłuszczowe omega-3, w które bogate są ryby i suplementy z rybnym tłuszczem, pomagają w zachowaniu zdrowia płuc.
Opracowano nowy sposób identyfikacji pacjentów zagrożonych nieregularnym biciem serca, czyli migotaniem przedsionków.
Diety bogate w owoce, warzywa, nabiał, orzechy, rośliny strączkowe i ryby powiązano z niższym ryzykiem chorób układu krążenia i przedwczesnej śmierci we wszystkich regionach świata. Dodatek nieprzetworzonego czerwonego mięsa lub produktów pełnoziarnistych miał niewielki wpływ na wyniki.
Dwa lata intensywnej ekspozycji na TCE, ciekłą substancję chemiczną utrzymującą się w powietrzu, wodzie i glebie, mogą zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona o 70 proc.
Osoby, które nigdy nie doświadczyły straty bliskiej osoby, są przekonane, że proces żałoby ma o wiele bardziej destrukcyjny i niszczycielski wpływ w porównaniu do tych, którzy faktycznie stracili kiedyś kogoś bliskiego.
Osoby, które poświęcają na umiarkowaną lub energiczną aktywność fizyczną dwa do czterech razy więcej czasu niż obecnie zaleca Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO), mają znacznie zmniejszone ryzyko przedwczesnej śmierci.
Dieta wysokotłuszczowa i ketogenna, nie tylko zwiększa długowieczność, ale także poprawia siłę fizyczną myszy, odkryli medycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Serwowanie sobie po każdym posiłku przekąsek skrobiowych wiąże się z o co najmniej 50 proc. wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci i 44-57 proc. wyższym zagrożeniem zgonem związanym z chorobami sercowo-naczyniowymi. Z drugiej strony, jedzenie owoców, warzyw i nabiału podczas określonych posiłków przekłada się na niższe prawdopodobieństwo przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, raka lub jakiejkolwiek innej przyczyny.
Osoby, które wyzdrowiały z epizodu poważnej depresji, spędzają więcej czasu na przetwarzaniu informacji negatywnych, a mniej na przetwarzaniu informacji pozytywnych, niż osoby bez historii choroby, co naraża te pierwsze na ryzyko nawrotu zaburzeń.
Wysoki poziom niektórych minerałów i metali w wodociągach może zwiększać ryzyko infekcji płuc wywołanych prątkami niegruźliczymi (NTM) u osób chorych na mukowiscydozę.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków