Liczba wyników: 12274
Mocz może być dobrym środkiem diagnostycznym. Wystarczy zbadać urynę, by ocenić biologiczny wiek pacjenta.
Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?
Do 2030 roku liczba osób dotkniętych demencją przekroczy 75,5 mln, a w 2050 może ich być ponad 135 mln – podaje WHO. Razem z szybko starzejącym się społeczeństwem statystyki te stanowią poważne wyzwanie dla służby zdrowia. W opiece nad seniorami wspomóc rodzinę może wyszkolony zespół pielęgniarek i pielęgniarzy, w Polsce jednak jest problem z ich dostępnością. Jeśli nie zasili nas grupa młodych osób, to seniorzy będą pozbawieni profesjonalnej opieki – przestrzegają przedstawiciele zawodu.
Mówi się, że mądrość przychodzi z wiekiem. I pewnie słusznie, bo wymaga nie tylko wiedzy, ale i doświadczenia. Prawdą jest jednak również, że wraz z upływem czasu pewnemu osłabieniu mogą ulec nasze zdolności poznawcze. Winne jest temu samo starzenie się, ale nie tylko. Sami też często nie pomagamy sobie w zachowaniu pełnej sprawności poznawczej. Sprawdź, jakie zachowania i nastawienie sprzyjają problemom kognitywnym.
Po jesienno-zimowym czasie warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu i zafundować mu krótką detoksykację. Warzywa i owoce - to idealne rozwiązanie na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie świeżości.
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego. Jaka dieta pozwoli nam utrzymać równowagę mikroflory jelitowej?
„Five o’ clock”, czyli godzina 17.00, to według Brytyjczyków najlepszy moment na chwilę przerwy z lekką przekąską i filiżanką herbaty. Wiecie skąd się wzięła tradycja spożywania takiego podwieczorku?
Zespół polskich naukowców z ośrodka badawczego READ-GENE SA i Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie odkrył nieopisywaną dotąd, bardzo mocną korelację między ryzykiem raków u kobiet, a stężeniem arsenu w organizmie.
Zazwyczaj myjemy jabłka pod bieżącą wodą i wycieramy ściereczką. Niektórzy jedzą te owoce tylko po obraniu ze skóry. Istnieje jednak inny, lepszy sposób na ich oczyszczenie.
Niemal każdy regularny wysiłek fizyczny jest dobry dla naszego organizmu i pozwala powstrzymywać procesy starzenia się. Są jednak dobre wiadomości także dla tych panów, którzy nie mają serca do sportu - nie trzeba mocno się pocić, by móc liczyć na dobre efekty wysiłku fizycznego, i to takie, które pozwolą dłużej żyć.