Liczba wyników: 6216
Tak jak zadbane dłonie, zdrowe włosy są również naszą wizytówką. Obserwując ich stan możemy rejestrować zmiany zachodzące wewnątrz naszego organizmu. Pogorszona kondycja włosów może być efektem złej gospodarki hormonalnej czy długotrwałego stresu. Może też być spowodowana nieprawidłową pielęgnacją, nieumiejętnym farbowaniem, nadużywaniem lokówek, czy prostownic.
Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty są powszechnie znane. Ten szlachetny napar oczyszcza organizm ze szkodliwych utleniaczy, wspomaga odporność, pobudza układ krążenia, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne. Do tej listy można dodać kolejny punkt - naukowcy z Hong Kongu wykazali, że zielona herbata pomaga wzmocnić kości.
Jesień już dawno króluje na wybiegach. Teraz odważnie wkracza do naszych szaf, kusząc feerią intensywnych barw. Którym kolorem Ciebie zauroczy? Wielbłądzi beż podkreśli klasyczny typ urody i jest bezkonkurencyjnym hitem sezonu. Podobnie jak „tango kolorów" - pobudzający, kontrowersyjny, bardzo intensywny odcień pomarańczowego, który raz wygląda jak różowy grejpfrut, innym razem jak kłujący w oczy płomień. Tą gamę kolorów łagodzi modny kobalt i głęboki fiolet, uspokajający jesienną modę, wprowadzając w romantyczny klimat retro.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Witamina E jest istotnym elementem naszej diety, ponieważ ma wpływ na wiele funkcji organizmu. Zwalcza wolne rodniki tlenowych, które mogą szkodzić integralności błon komórkowych i tym samym jest znana jako silny przeciwutleniacz. Odpowiednia ilość witaminy E to dobre samopoczucie, ochrona przed demencją i młody wygląd.
Naukowcy odkryli, że będąca antyoksydantem naringenina otrzymywana z gorzkiej substancji aromatycznej występującej w grejpfrutach mogłaby pomóc chorym na cukrzycę. Twierdzą oni, że naringenina może stymulować wątrobę do rozkładu tłuszczu, a zarazem zwiększać wrażliwość na insulinę.
Zespół naukowców z Włoch i Wielkiej Brytanii przedstawił badanie, z którego wynika, że odpowiednią ilość snu jest niezbędna nie tylko po to, by odzyskać energię, ale także by dłużej żyć i rzadziej narzekać na stan zdrowia... Dorośli muszą spać niezakłóconym snem przynajmniej sześć godzin, jeśli tego nie czynią, narażają się na zwiększone ryzyko przedwczesnego zgonu.
An apple a day keeps the doctor away (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie), mawiają Brytyjczycy i nie mijają się z prawdą, bowiem jabłka to owoce o silnym potencjale prozdrowotnym.
Międzynarodowy zespół naukowców pracujący na Uniwersytecie Pensylwanii, USA, oraz na Uniwersytecie im. Goethego w Niemczech zidentyfikował nowy współczynnik ryzyka genetycznego stwardnienia zanikowego bocznego (ALS), zwanego potocznie chorobą Lou Gehriga od nazwiska bejsbolisty amerykańskiego, który zmarł na tę rzadką chorobę mózgu w wieku zaledwie 38 lat. Źródłem unijnego wsparcia badań był projekt EUROSCA (Europejski, zintegrowany projekt poświęcony ataksji rdzeniowo-móżdżkowej), który otrzymał ponad 9 mln EUR z tematu "Nauki o życiu, genomika i biotechnologia na rzecz zdrowia" (LIFESCIHEALTH) Szóstego Programu Ramowego (6PR) UE. Odkrycia opublikowano w czasopiśmie Nature.
Eksperci badający mózg człowieka poczynili ogromne postępy w pogłębianiu wiedzy na temat jego funkcjonowania, częściowo dzięki metodom neuroobrazowania, które pojawiły się w latach 90 XX w. Niemniej opis jego budowy i połączeń może przynieść dalsze informacje na temat sposobu, w jaki pracuje nasz mózg.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu