Liczba wyników: 12289
Insulinooporność powstaje przede wszystkim na skutek złego, tzw. „śmieciowego” jedzenia, przesadzania z używkami i słodyczami oraz w wyniku ciągłego stresu. Zbagatelizowanie jej może prowadzić np. do cukrzycy typu II. Tymczasem przypadłość tę da się zwalczyć zmieniając tryb życia na bardziej aktywny w połączeniu z odpowiednią dietą.
Trzeba umieć „dać sobie spokój" - dzięki temu znacznie obniżymy poziom doświadczanego stresu, radzą uczeni z University of California i Pennsylvania State University.
Krwawienie dziąseł może być skutkiem kilku czynników, m. in. stanu zapalnego w jamie ustnej, a także niewłaściwego szczotkowania zębów, czy niedobou określonych witamin. Najczęściej jednak wynika z nagromadzenie się kamienia nazębnego.
Możesz odżywiać się jak dotychczas i nie dostarczać sobie nadmiaru kalorii, a jednak dostrzegać przyrost wagi. Skąd to wynika? U podstaw takiego procesu mogą leżeć różne przyczyny. Oto siedem najczęstszych powodów tycia nie spowodowanego zmianami w sposobie odżywiania się.
Naukowcy z całej Europy tworzą obszerną bazę danych dotyczących przypadków nagłego zatrzymaniach krążenia w celu poprawy bezpośredniej opieki nad pacjentami.
Nowe badanie rzuca światło na zagrożenia dla zdrowia, jakie stwarzają chorzy pasażerowie samolotów.
Naukowcy odkryli setki genów zaangażowanych w rozwój cukrzycy i innych zaburzeń metabolicznych.
Astma oskrzelowa to jedna z najczęściej występujących, niezakaźnych chorób, stwarzających poważne obciążenie nie tylko dla pacjentów, ale też ich bliskich, a z uwagi na ogromne koszty – także dla społeczeństwa.
Jak wynika z nowych badań, pewne rodzaje leków antycholinergicznych, głównie te stosowane w leczeniu depresji, Parkinsona i nietrzymania moczu, mogą zwiększać ryzyko rozwoju demencji.
Elastyczny, bezprzewodowy czujnik przeznaczony do noszenia na skórze mierzy poziom pH potu, umożliwiając bezigłowe monitorowanie przewlekłych schorzeń.