Liczba wyników: 5711
Nadciśnienie to problem wielu Polaków, leczenie tej choroby polega głównie na przyjmowaniu leków, warto też pamiętać o odpowiedniej diecie.
Co czwarty pies i co czwarty kot jest otyły- alarmują lekarze weterynarii. Okazuje się, że epidemia otyłości, która w zawrotnym tempie rozprzestrzenia się wśród ludzi, dopadła także ich czworonożnych przyjaciół. Nieodpowiednie nawyki żywieniowe, niska aktywność, a przede wszystkim brak wiedzy na temat negatywnych dla zdrowia skutków otyłości, to najważniejsze przyczyny pojawienia się nadwagi u psów i kotów.
Naukowcy kolejny raz potwierdzili, że aktywność fizyczna korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Naukowcy od dawna szukają sposobu na zmniejszenie zachorowalności na Alzheimera, starają się też opracować jak najskuteczniejszą formę terapii.
Oliwka z oliwek to doskonały dodatek do sałatek i innych potraw, warto o tym pamiętać przygotowując codzienne posiłki, gdyż jak twierdzą naukowcy może ona chronić przed rakiem.
Chińscy cesarze pili ten szlachetny napój już 2000 lat temu. Ma on niezwykłe cechy lecznicze i profilaktyczne. Cały świat pokochał czerwoną herbatę za jej szczególne właściwości – pomagające pozbyć się w szybkim tempie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Żurawina, znana głównie jako dodatek do potraw ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie- twierdzą specjaliści.
Jest jednym z najstarszych i najwartościowszych napojów świata. W Chinach znana od ponad 4500 lat. W chińskiej medycynie zielona herbata jest podstawą niemalże każdej tradycyjnej terapii. Chińczycy używają jej do leczenia zaburzeń trawiennych, rozstrojów żołądka, zatruć alkoholowych, a także bólów głowy, zaburzeń koncentracji czy kłopotów ze wzrokiem.
Czy Polacy są skoncentrowani na przyjemnościach? Czy ważna jest dla nich tradycja? Czy są skłonni podejmować ryzyko i zmienić raz obraną drogę? Czy są pewni siebie i lubią wyzwania? O tym, jakie podejście do życia mają nasi rodacy dowiedzieć się można z wyników tegorocznej, ósmej już, edycji badania European Trusted Brands 2008.
Według zaleceń dietetyków dania z ryb powinno się jadać przynajmniej dwa razy w tygodniu. Planując wiosenną dietę warto więc pamiętać o umieszczeniu ich w jadłospisie. Lista zdrowotnych zalet dań rybnych jest dość długa, oto ich krótkie przypomnienie – może zachęci do zasmakowania w potrawach tego rodzaju.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu