Liczba wyników: 5545
Uczeni z Wageningen University w Holandii przeprowadzili badania, z których wynika, że zażywanie kwasu foliowego (czyli witaminy B9, witaminy M, ATC: B03 BB) przez osoby starsze ma korzystny wpływ na ich funkcje poznawcze. Poprawia się m. in. szybkość przepływu informacji w mózgu.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała jest szczególnie ważne w przypadku kobiet w wieku menopauzalnym. Związane z okresem klimakterium zmiany hormonalne sprzyjają przybieraniu na wadze, dlatego dobrze jest zastanowić się nad tym, co i w jakich ilościach wtedy spożywamy. Zachowanie prawidłowej masy ciała ma olbrzymie znaczenie nie tylko dla dobrego samopoczucia i ogólnej kondycji fizycznej, ale także przyczynia się do ograniczenia ryzyka wystąpienia wielu poważnych chorób.
Według sondażu przeprowadzonego przez TNS OBOP, 84 proc. Polaków uznaje, że kontakty między ludzkie powinny cechować się ostrożnością, jedynie 14 proc. sądzi, że można obdarzać ludzi zaufaniem.
Prognozy na 2030 rok są przerażające - 360 milionów osób będzie chorować na cukrzycę. Statystyki podają, że ponad połowa pacjentów jest nieświadoma istnienia choroby. W Polsce z powodu tej choroby cierpią prawie 1,5 miliony ludzi. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w 1995 roku chorowało na cukrzycę około 135 milionów.
Diagnoza raka piersi to dla wielu kobiet początek długiej i trudnej drogi. Oznacza wyczerpujące leczenie, często także konieczność oddania się w ręce chirurga. Amputacja piersi obok kalectwa fizycznego wywołuje również głęboki uraz psychiczny. Rekonstrukcja piersi pozwala uniknąć pacjentce cierpienia, jakie oznacza życie bez niej.
Otyłość to przewlekła choroba cywilizacyjna XXI wieku. Zwykle jest ona spowodowana dostarczeniem do organizmu zbyt dużej ilości kalorii zawartych w pokarmach, w stosunku do jego potrzeb.
Choć medycyna robi wielkie postępy, a naukowcy wciąż opracowują nowe szczepionki i leki, nie sposób całkowicie wyeliminować ryzyko choroby. Jesień i zima to okres sprzyjający różnorodnym infekcjom przeczytaj, co możesz zrobić, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania.
Przygotowując wigilijną kapustę czy świąteczne ciasta często sięgamy po różnego rodzaju przyprawy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pachnący proszek czy ziarenka dają nie tylko wspaniały zapach i smak przygotowywanym potrawom, ale mają także dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Większość przypraw zawiera olejki eteryczne i garbniki, które hamują rozwój szkodliwych mikroorganizmów i bakterii i mają działanie przeciwzapalne. Oprócz tego znajdziemy w nich glikozydy działające łagodząco na górne drogi oddechowe i regulujące pracę serca, a także kwasy organiczne i gorycze wpływające korzystnie na procesy trawienne.
Groźną dla zdrowia bakterię, Listeria monocytogenes wykryto w dwóch spośród pięciu marek łososia paczkowanego, zakupionego w warszawskich hipermarketach.
Polacy nieregularnie używają okularów korekcyjnych - zaledwie 32 procent "okularników" deklaruje, że korzysta z nich przez cały czas w ciągu dnia.