Liczba wyników: 14347
Duża konkurencja sprawia, że bary i restauracje obniżają ceny dań, zachącając nas do rezygnacji z samodzielnego gotowania. To jednak prosta droga do nadwagi i otyłości, ostrzega międzynarodowy zespół dietetyków.
Aż 85 procent Polaków pada ofiarą nietrafionych prezentów - wynika z badania zrealizowanego przez serwis Prezentmarzeń. Co więcej, 39 procent spośród 1683 zapytanych uważa, że największą "świąteczną wpadką" jest podarowanie nieodpowiedniego upominku.
Niełatwo jest nie zyskać na wadze w okresie świątecznym. Wszystko dlatego, że w efekcie obfitych zakupów i wielogodzinnych przygotowań „na wyciągnięcie ręki" mamy do dyspozycji wiele smakowitych potraw, którym trudno się oprzeć. Jak przyjemnie spędzić bożonarodzeniowy czas, ale nie zaprzepaścić całorocznych wysiłków utrzymania odpowiedniej wagi? Oto kilka dietetycznych wskazówek.
Już na sam widok soczystych szynek, delikatnych parówek i podwędzanych kiełbas wielu smakoszom cieknie ślinka. Jednak apetyczny wygląd to nie wszystko, gdyż często za smakowitą fasadą kryją się wątpliwej jakości składniki. Jak zatem rozpoznać prawdziwie wartościową wędlinę, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i zaoferuje bogactwo naturalnych aromatów?
Doświadczanie objawów depresji, takich jak lęk, głęboki smutek i poczucie osamotnienia są dla zdrowia tak niszczące, jak palenie papierosów i otyłość, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco.
„Ja robię swoje, a ty swoje. Nie jestem na tym świecie po to, by spełniać twoje oczekiwania, a ty nie jesteś na tym świecie, by spełniać moje. Ty to ty, a ja to ja. I jeśli przypadkiem natrafimy na siebie to wspaniale, jeśli nie, to nic nie można na to poradzić” . To słowa Martina Bubera austriackiego filozofa, współtwórcy filozofii dialogu, która zakłada, że prawdziwe spotkanie możliwe jest tylko w dialogu, w relacji JA – TY. Aby mogło dojść do takiego spotkania potrzebne są samoświadomość, wiara w potencjał człowieka, realizacja przykazania miłości, uznanie prawa do wolności drugiego człowieka, świadomość bycia z drugim człowiekiem (dialog nie monolog).
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Starsi mężczyźni, którzy czerpią dużą satysfakcję z życia seksualnego, cieszą się znacznie lepszym samopoczuciem psychicznym niż ich nieaktywni seksualnie rówieśnicy.
Utrzymująca się do listopada słoneczna pogoda mogła spowodować fałszywe wrażenie, że sezon infekcji jeszcze przed nami. Jednak jak podaje PZH tylko w ostatnim tygodniu listopada zanotowano już ponad 125 tysięcy zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę. Prawdziwy szczyt zachorowań nastąpi w miesiącach styczeń-marzec. To najwyższy czas, aby pomyśleć o skutecznej profilaktyce grypy, która może uchronić nas nie tylko przed zachorowaniem, ale przede wszystkim przed poważnymi powikłaniami grypy, a nawet zgonem.
Grudzień to każdego roku szczególnie intensywny zakupowo czas, w którym konsumenci poszukują prezentów dla swoich bliskich. Komu i jaki prezent kupuje polski internauta?
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków