Liczba wyników: 17878
W przypadku seniorów poranna sesja ćwiczeń o umiarkowanej intensywności poprawia funkcje poznawcze, takie jak podejmowanie decyzji w ciągu dnia, w porównaniu z długotrwałym pozostawaniem w pozycji siedzącej.
Odpowiednia pielęgnacja zębów może być powiązana z lepszym zdrowiem mózgu. Choroby dziąseł i utrata zębów mają związek z kurczeniem się hipokampa, obszaru mózgu, który odgrywa rolę w zapamiętywaniu i chorobie Alzheimera.
U osób z podwyższonym poziomem cukru we krwi ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i otępienia jest wyższe niż u pozostałych.
Sprawdzono związek między wydajnością w pracy i nawykami związanymi ze stylem życia wśród japońskich pracowników. Jak ustalono, niewystarczająca ilość snu była dominującym czynnikiem wpływającym na wydajność pracy u mężczyzn i kobiet. Na drugim miejscu znajdował się brak regularnych ćwiczeń i spożywania posiłków późnym wieczorem. Odkryto też, że mężczyźni częściej niż kobiety mieli nawyki związane ze stylem życia, które wpływały na wydajność w pracy.
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Starsze osoby stosujące dietę śródziemnomorską są mniej narażone na osłabienie funkcji poznawczych. Teraz lepiej zrozumiano mechanizmy biologiczne związane z wpływem diety na zdrowie poznawcze u seniorów.
Większa ilość ultraprzetworzonej żywności może wiązać się z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwory górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego, w tym raka jamy ustnej, gardła i przełyku.
Uczucie głodu naprawdę może sprawić, że będziemy zirytowani: emocje takie jak złość i drażliwość są silnie powiązane z głodem.
Barceloński Instytut Zdrowia Globalnego (ISGlobal) wspierany przez Fundację „la Caixa" obliczył, że liczba zgonów spowodowanych upałami latem 2022 roku w Europie mogła przekroczyć 70 tysięcy.
Podobnie jak w przypadku długotrwałego Covid-19, osoby hospitalizowane z powodu grypy sezonowej również mogą cierpieć z powodu długotrwałych, negatywnych skutków zdrowotnych, zwłaszcza dotyczących płuc i dróg oddechowych.
Ultraprzetworzone jedzenie podnosi poziom cukru u diabetyków