Liczba wyników: 18445
Większa ilość owoców i warzyw może znacznie zwiększyć poczucie szczęścia w niedługiej perspektywie czasowej.
Osoby z nowotworami i grupami krwi innymi niż 0 mają wyższe ryzyko rozwoju żylnej choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ), czyli zakrzepów krwi w żyłach, trzy miesiące po wstępnej diagnozie.
W wieku 95 lat zmarł Joseph Ratzinger, emerytowany papież Benedykt XVI.
Intensywniejsze leczenie nadciśnienia tętniczego może pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu udarów mózgu u ludzi starszych.
Więcej produktów zawierających flawonole - związki które znajdują się w niektórych owocach i warzywach, a także w herbacie i winie - oznacza wolniejsze tempo pogarszania się pamięci.
Dla starszych ludzi prowadzenie samochodu to ważny aspekt kontroli nad własnym życiem. Jednakże związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych i sprawności fizycznej utrudnia prowadzenie pojazdu, a wielu seniorów ogranicza lub w końcu zupełnie przestaje jeździć. To zaś niekorzystnie wpływa na ich stan emocjonalny i fizyczny.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiego cyklu przyjmowania antybiotyków.
Badania pokazują, że istnieje związek między wysokim poziomem miedzi i żelaza a chorobą Alzheimera, chorobami serca i innymi zaburzeniami związanymi z wiekiem. Starsze osoby powinny starać się, by unikać gromadzenia się niezdrowych ilości tych metali w organizmie.
Kobiety w średnim wieku stosujące dietę wegetariańską maja o 33 proc. wyższe ryzyko złamania biodra w porównaniu do pań regularnie jedzących mięso.
Osoby z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD) i olbrzymią otyłością (wskaźnik masy ciała > 40), które przeszły operację bariatryczną, były później znacznie mniej narażone na poważne zdarzenia sercowo-naczyniowe.