Liczba wyników: 12168
Badania uczonych z George Mason University w Wirginii w USA dały zaskakujące wyniki - kobiety, które urodziły dzieci, starzeją się szybciej niż bezdzietne panie.
Robbie Williams po raz kolejny opowiedział o swojej walce z chorobą psychiczną. Brytyjski wokalista od lat zmaga się z depresją.
Wyciąg z żonkili ma właściwości rakotwórcze. Badacze określili mechanizm molekularny, dzięki któremu ekstrakt może powodować śmierć komórek rakowych.
Mocz może być dobrym środkiem diagnostycznym. Wystarczy zbadać urynę, by ocenić biologiczny wiek pacjenta.
Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?
Do 2030 roku liczba osób dotkniętych demencją przekroczy 75,5 mln, a w 2050 może ich być ponad 135 mln – podaje WHO. Razem z szybko starzejącym się społeczeństwem statystyki te stanowią poważne wyzwanie dla służby zdrowia. W opiece nad seniorami wspomóc rodzinę może wyszkolony zespół pielęgniarek i pielęgniarzy, w Polsce jednak jest problem z ich dostępnością. Jeśli nie zasili nas grupa młodych osób, to seniorzy będą pozbawieni profesjonalnej opieki – przestrzegają przedstawiciele zawodu.
Mówi się, że mądrość przychodzi z wiekiem. I pewnie słusznie, bo wymaga nie tylko wiedzy, ale i doświadczenia. Prawdą jest jednak również, że wraz z upływem czasu pewnemu osłabieniu mogą ulec nasze zdolności poznawcze. Winne jest temu samo starzenie się, ale nie tylko. Sami też często nie pomagamy sobie w zachowaniu pełnej sprawności poznawczej. Sprawdź, jakie zachowania i nastawienie sprzyjają problemom kognitywnym.
Po jesienno-zimowym czasie warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu i zafundować mu krótką detoksykację. Warzywa i owoce - to idealne rozwiązanie na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie świeżości.
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego. Jaka dieta pozwoli nam utrzymać równowagę mikroflory jelitowej?
„Five o’ clock”, czyli godzina 17.00, to według Brytyjczyków najlepszy moment na chwilę przerwy z lekką przekąską i filiżanką herbaty. Wiecie skąd się wzięła tradycja spożywania takiego podwieczorku?
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu