Liczba wyników: 5711
Jak wiadomo stres nie sprzyja zdrowiu, badania przeprowadzone przez szwedzkich naukowców dostarczają nowych powodów, aby unikać stresu.
Dzięki umieszczeniu na listach leków refundowanych preparatów z importu równoległego pacjenci będą mieli dostęp do skutecznego leczenia za stosunkowo niska cenę.
Jak wynika ze statystyk z powodu otyłości cierpi prawie miliard osób na świecie, liczba ta stale rośnie. Do konsekwencji zbyt dużej masy ciała należy zwiększone ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. cukrzycy.
Ktoś, kto nie widział drzewa mającego 2000 lat, nie jest w stanie uwierzyć w jego istnienie. Jak wyobrazić sobie drzewo, w cieniu którego odpoczywał Juliusz Cezar, a Napoleon skradł Marysieńce pierwsze pocałunki? Historia drzew oliwnych sięga ponad 6000 lat. Z owoców drzew oliwnych powstaje najbardziej pożądany przysmak - oliwa z oliwek. To podstawowy element kuchni włoskiej, który już od wieków jest synonimem dobrego smaku i zdrowia. To Homer prawie 3000 lat temu nazwał oliwę „złotym płynem”.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Jak wiadomo aktywność fizyczna jest niezwykle ważna dla zdrowia, należy jednak pamiętać, że ćwiczenia powinny być dopasowane do indywidualnych możliwości oraz stanu zdrowia. Zdaniem naukowców osoby chorujące na cukrzycę II typu powinny regularnie ćwiczyć tai chi.
W okresie letnio-jesiennym pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. Zdziwienie ogarnia, gdy czytamy, że jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano go jedynie jako roślinę ozdobną... Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej.
Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, korzystajmy więc z możliwości i jedzmy jak najwięcej tych nie tylko smacznych ale i zdrowych owoców.
Pełnoziarniste pieczywo, ciemny makaron, brązowy ryż to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Szczególną uwagę na włączenie produktów bogatych w błonnik do swojego jadłospisu powinny zwrócić osoby chorujące na cukrzycę II typu.
Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że osoby, które codziennie wypijają niewielką ilość alkoholu mają mocniejsze i mniej podatne na złamania kości. Wyniki ich badań opublikowano w ”The American Journal of Medicine” - informuje CBS News.
Trauma w dzieciństwie przekłada się na odczuwanie silniejszego bólu w dorosłym życiu