Liczba wyników: 1465
Jeśli jadasz kolacje późną porą, a na dodatek te posiłki są obfite, możesz poważnie szkodzić swojemu sercu.
Lipid zajdujący się w awokado może wzmocnić wrażliwość na insulinę, co zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.
Jeśli regularnie ćwiczysz, masz duże szanse na uniknięcie rozwoju depresji.
Rzucenie palenia to wielkie wyzwanie niemal dla każdego palacza. Okazuje się jednak, że kobietom może być szczególnie trudno pozbyć się tego nawyku.
Zaburzenia odżywiania mogą być tak nasilone, że bardzo utrudniają codzienne życie, znacznie zmniejszają jego jakość i mogą wiązać się z podejmowaniem prób samobójczych.
Tegoroczna nagroda Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii przypadła trzem naukowcom, którzy odkryli, w jaki sposób komórki wyczuwają poziom dostępności tlenu i dostosowują się do niego. Może to pomóc w opracowaniu nowych metod leczenia różnych chorób, w tym anemii i raka.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, ma silne właściwości antyrakowe. Jeśli jednak serwuje się pomidory razem z mięsem, ich przeciwnowotworowe działanie jest osłabione.
Wymienione w tytule produkty, a także wiele innych zawierających flawonoidy (rodzaj przeciwutleniaczy) pozwala istotnie wydłużyć życie.
Zmora naszych czasów, czyli poczucie osamotnienia, ma negatywny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Jeśli chodzi o pierwsze z wymienionych, jak się okazuje, dużą rolę odgrywa tu osłabienie układu odpornościowego.
Słodkie napoje, np. te gazowane, ale także stuprocentowe soki, mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów.