Liczba wyników: 3338
Większość współczesnych kobiet łączy pracę zawodową z obowiązkami domowymi i w codziennym zgiełku zapomina o swoim zdrowiu. Panie odwiedzają lekarza zwykle z konieczności. To błąd. Warto znaleźć czas na "przegląd techniczny" organizmu i zatroszczyć się o siebie. Jakie badania profilaktyczne powinna wykonać świadoma kobieta, podpowiada lek. med. Agnieszka Motyl – kierownik ds. jakości medycznej z Centrum Medicover.
Naukowcy odkryli, że pewna klasa leków do chemioterapii, opracowanych pierwotnie do blokowania kluczowych szlaków sygnałowych w komórkach nowotworowych, likwiduje pasożyta wywołującego malarię. Badacze wierzą, że odkrycie to może zapoczątkować nową strategię zwalczania tej śmiertelnej choroby, która każdego roku dotyka 250 milionów ludzi na świecie a zabija od 1 do 3 milionów. Dotychczasowe próby znalezienia skutecznego środka nie przynosiły efektu ze względu na zdolność pasożyta do szybkiego uodparniania się na leki. Badanie opublikowano w internetowym wydaniu magazynu Cellular Microbiology.
8 listopada 2013 roku Filipiny zostały dotknięte jednym z najsilniejszych w historii tropikalnych cyklonów. Wiatr osiągał prędkość do 275 km/h. Według pierwszych szacunków, w wyniku siły jego uderzenia zginęło 10 tysięcy osób, natomiast 4,5 miliona potrzebuje natychmiastowej pomocy. Dotknięci tajfunem Haiyan Filipińczycy zostali bez dachu nad głową oraz dostępu do podstawowych artykułów pierwszej potrzeby, w tym wody, żywności i leków.
Od 1 września obowiązuje lista bezpłatnych leków dla osób po 75 roku życia. Na wykazie znalazły się trzy preparaty do leczenia cukrzycy, w tym analog długodziałający - glargina. Jak podkreślają eksperci to dobra wiadomość dla pacjentów, ponieważ dzięki tej liście poprawi się dostępność szczególnie do długodziałających analogów insuliny. Pojawia się jednak wiele pytań i wątpliwości, jak otrzymać bezpłatnie leki.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Polacy zwykle konsultują stosowanie leków lub suplementów diety z lekarzami i farmaceutami. Przeważnie czytają też ulotki dołączone do lekarstw – wynika z badania przeprowadzonego przez Fundację Obywatele Zdrowo Zaangażowani. Jednocześnie jednak przy niektórych chorobach nawet trzy czwarte pacjentów nie stosuje się do zaleceń terapeutycznych. Dlatego zdaniem ekspertów edukacja pacjentów jest niezbędna, zwłaszcza wśród starszych osób.
Kiedy objawami są dreszcze, łamanie w kościach, ból głowy czy silny katar, trudno jest stwierdzić, co tak naprawdę dolega - "zwykłe" przeziębienie czy grypa. Nie należy więc bagatelizować objawów tak często towarzyszących nam w okresie jesienno-zimowym. Nie wystarczy wtedy kupić kilka opakowań reklamowanych leków "usuwających wszystkie objawy grypy i przeziębienia" - koniecznie trzeba udać się do lekarza. Nieleczona grypa może nawet zabić.
Szacuje się, że w ciągu roku około 30 proc. osób powyżej 65. r.ż. i aż 40 proc. powyżej 80. r.ż., mieszkających we własnych domach doświadcza upadku. Wbrew pozorom na upadki osób starszych nie składają się wyłącznie obniżona sprawność organizmu oraz niezabezpieczone powierzchnie. Przyczynami niebezpiecznych sytuacji są także choroby o przebiegu przewlekłym i ostrym, spożywane pokarmy, a także skutki uboczne stosowanych leków.
Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, FDA) ogłosiła, że częściowo uwodornione oleje roślinne, główne źródło tłuszczów trans w sztucznie w przetworzonej żywności, muszą być usunięte ze wszystkich produktów spożywczych w Stanach Zjednoczonych w ciągu najbliższych trzech lat. Oznacza to m. in., że ze sklepowych półek zniknie określony rodzaj margaryny (wytwarzanej starymi metodami produkcji).
Konserwanty to związki chemiczne wpisane w naszą codzienność. Są dodawane do żywności, leków i kosmetyków. Przedłużają trwałość produktów, zapobiegają niepożądanym zmianom ich jakości. Są też stosowane w kroplach do oczu, aby utrzymywać ich sterylność. Ich zadaniem jest eliminowanie bakterii, które mogą dostać się do wnętrza butelki i w rezultacie wywołać stan zapalny oczu. Przekonanie o szkodliwości konserwantów nie słabnie i jest motorem poszukiwania produktów, które są ich pozbawione. Liczne badania potwierdzają, że jest to słuszny kierunek – zwłaszcza w odniesieniu do preparatów stosowanych do oczu – ale czy to możliwe i bezpieczne?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami